Afvalbranche zoekt oplossing verwerking eikenprocessierups

  De afvalbranche zoekt samen met het ministerie van LNV en de groensector naar een oplossing voor het verwerken van eikenprocessierupsen. Niet alle afvalverwerkers hebben een vergunning om eikenprocessierups te verwerken. Anderen willen dit niet omdat de gezondheid van medewerkers in het geding is.

  Niet alle afvalcentrales hebben een vergunning om eikenprocessierupsen te verwerken. Sommige bedrijven die dat wel mogen, willen dit alleen doen als de verpakkingen waarin de rupsen worden aangeleverd voldoende robuust zijn.

  Veiligheid

  Als de eikenprocessierupsen zijn verpakt in zakken die snel scheuren of poreus zijn, komt de veiligheid in het geding. Verspreiding van de haren van eikenprocessierupsen via de lucht brengt serieuze gezondheidsproblemen met zich mee zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

  De Vereniging Afvalbedrijven gaat nu, in overleg met het ministerie van LNV en de groensector, beoordelen wat de aangewezen verpakkingsmethode is en op welke manier eikenprocessierupsen moeten worden aangeboden.

  Spoedoverleg

  Op 10 juli vond spoeddoverleg plaats met de verantwoordelijke ambtenaren van het ministerie. Naast Cumela en VHG waren daarbij vertegenwoordig het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), het Kenniscentrum Eikenprocessierups, de Nederlands Vereniging voor Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB) en de Vereniging Afvalbedrijven.

  Dinsdag 16 juli komen betrokken partijen weer bijeen. De mogelijkheden voor een korte termijn oplossing moeten dan duidelijk zijn en kunnen worden gecommuniceerd met de groenbedrijven en afvalverwerkers.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties