Angela Warmerdam wint beste ontwerp Appeltern Tuinenfestival

    Angela Warmerdam van tuinontwerpstudio Angela’s Tuinen heeft afgelopen zaterdag het Gouden Potlood gewonnen voor het beste ontwerp op het Appeltern tuinenfestival. In de categorie ’meest inspirerende tuin’ ging het Gouden Potlood naar Michel Lafaille, in de categorie ’bijzonder gebruik van materiaal of beplanting naar Irene Visser.

    Op een feestelijke bijeenkomst bekeek een gezelschap van genodigden alle tuinen. In iedere tuin was er een ’ambassadeur’ die een pleidooi hield voor de betreffende tuin. Vervolgens kreeg het publiek de gelegenheid om een stem uit te brengen in de drie categorieën, waarvan de categorie ’beste ontwerp’ de voornaamste is.

    Ontdek en verwonder

    In de tuin ’Ontdek en verwonder’ laat Warmerdam zien hoe je je kunt verwonderen over het gewone. Het gewone bijzonder maken, dat is immers ook iets waar Herman van Veen in uitblinkt. Botanisch filosoof Norbert Peeters klom op de zeepkist en nam zijn gehoor mee in een vlammend betoog.

    De bezoeker van ’Ontdek en verwonder’ wordt uitgedaagd om tijdens de wandeling beter te kijken naar bijzondere botanische aspecten die vanzelfsprekend lijken. Warmerdam plaatste keramieken beelden van ogenschijnlijk doorsnee verschijningsvormen, zoals een uitgebloeide papaverbol, een helikoptertje, een zaaddoos van de judaspenning, de lamellen van een plaatjeszwam en de bloemknop van een sneeuwklokje, uitvergroot onder stolpen in haar tuin. Door op deze manier de plantenwereld tentoon te stellen, nodigt Warmerdam de bezoekers uit om zich te verwonderen over de schoonheid en veelzijdigheid van de natuur.

    Achter de stolpen staan grote foto’s die grotendeels zwart-wit zijn maar waarin bepaalde kleuren naar voren komen (net als in de vroegere TenL rubriek ’gefilterd’ met foto’s van Ruud Vermeer). Op de foto’s staan details van (veelal alledaagse) planten die door de manier van fotograferen verwondering oproepen.

    Meest inspirerend

    Michel Lafaille, initiatiefnemer van het Appeltern tuinenfestival, kreeg zelf een Gouden Potlood voor zijn ontwerp ’Tuin voor Selma’. Selma Meerbaum-Eisinger was een joods meisje die bijzondere gedichten schreef. Zij werd in 1942 op 18 jarige leeftijd slachtoffer van de Holocaust. Herman van Veen zingt haar teksten.

    De tuin verbeeld een indrukwekkend maar sinister landschap van dennen met daaronder helmgras waarin (keramischee) klaprozen staan. Voor de tuin staat een hek van prikkeldraad, waardoor je direct de associatie krijgt met een concentratiekamp. Kraaien in de bomen maken het geheel nog onheilspellender. De tuin wil echter ook van hoop getuigen: de dennen en helmgras zijn immers, pioniersplanten die na een verwoesting als eerste een landschap zullen begroeien.

    Materiaal en beplanting

    Irene Visser, van Atelier Zwier, kreeg het Gouden Potlood voor ’Bijzondere gebruik van materiaal of beplanting’ voor haar tuin ’Tuinballet’. Vanwege Hermans liefde voor de dans heeft Irene Visser een ode aan de danskunst gebracht. Met lariksen die door schuine boompalen worden ondersteund, suggereert ze beweging in de tuin. Een opvallend element in de tuin, en mooi voorbeeld van bijzonder materiaalgebruik is de danseres met een jurk van twee droogmolens en een kraag van bladharken.

    Dit artikel verder lezen?

    Uw voordelen

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties