Anthura in BNR-radio item over China

  Marco van Herk, commercieel directeur van veredelingsbedrijf Anthura, sprak dinsdag 5 januari bij BNR Nieuwsradio over de kansen en bedreigingen van China. De veredelaar/vermeerderaar van anthurium en orchidee heeft een vestiging in het land.

  China is voor Anthura de voornaamste groeimarkt voor hun anthurium en orchideën, sprak Marco van Herk onlangs al uit in een interview met het Vakblad voor de Bloemisterij. Het aantal koopkrachtige Chinezen groeit jaarlijks met 40 miljoen. Er zijn er al 450 miljoen. Bovendien zijn anthurium en orchidee populair in China. Een van de grootste problemen waar Anthura tegenaan loopt, gaf de commercieel directeur aan bij BNR Nieuwsradio, is het kopieergedrag van Chinezen. Van Herk schat dat de populaire rode anthurium in China voor 30% afkomstig is van Anthura. Zo’n 60% van dat product is imitatie. Beter gezegd: stiekem vermeerderd uit genetisch materiaal van Anthura en dus zonder overleg en betaling van licentie. „Dat heeft ons al meer dan tien miljoen gekost,” vertelde Van Herk tegen interviewer Roelof Hemmen van BNR Nieuwsradio.

  Inmiddels is er wel kwekersrecht in China, nog niet zo volgens de Westerse maatstaven en normen, maar het is een begin. Bovendien respecteert en ondersteunt de huidige overheid de kwekersrechterlijke bescherming van agrarische goederen. De kans dat die bescherming volledig gerespecteerd wordt in China neemt toe, aldus Van Herk.

  Van Herk komt al sinds 1994 in China en Anthura heeft sinds 2006 een vestiging in dat land. Op 5 ha zijn een vermeerderingslab, een showkas, een productiekas en een trainingscentrum verrezen in de provincie Yunnan. Er werken 600 mensen. Door die eigen vestiging, training van Chinese telers en vertegenwoordigers/agenten en het ontwikkelen van lokale kennis en contacten kan Anthura zijn marktpositie zorgvuldiger uitbreiden.

  Het gesprek tussen Van Herk en Hemmen van BNR Nieuwsradio is in het kader van het programma Big Five, waarin wekelijks een thema en een sector centraal staan, met dagelijks een gesprek van een bijna een uur met een van de hoofdspelers. Voor het thema Chinese Handel koos men dinsdag 5 januari voor Van Herk van Anthura.

  De andere vier gasten in BNR’s Big Five van de Chinese Handel in week 6 zijn:

  – Boudewijn Poldermans, sinoloog en consultant

  – Rob de Wijk, directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies

  – Hans de Wit, directeur van Tunnel Engineering Consultants

  – Ardi Bouwers, lector Journalistiek in China

  Via deze link komt u op het fragment waarin Van Herk spreekt over het imitatiegedrag van Chinezen

  Roelof Hemmen van BNR Nieuwradio (links) met Marco van Herk van Anthura

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties