Arends: ’Glas is halfvol voor Westlandse glastuinbouw’

  Is het glas nu halfleeg of halfvol voor de Westlandse glastuinbouw? Hoewel er reden is de noodklok te luiden omdat de modernisering en herstructurering van de sector in Westland ver achterloopt op schema, liggen er volgens de Westlandse burgemeester Bouke Arends wel degelijk kansen. „Er is ruimte voor overnames en schaalvergroting. We kunnen de vraagstukken en dilemma’s ook positief benaderen, en dan is het glas halfvol.”

  In zijn nieuwjaarstoespraak citeerde de op 18 december geïnstalleerde nieuwe burgervader van Nederlands grootste glastuinbouwgemeente gisteren landbouwminister Carola Schouten. Zij noemde Westland vorige maand „de kiemkamer van de Nederlandse economie, met uiterst efficiënte logistiek en onmisbaar voor de internationale exportpositie, met veel kennis bij ondernemers en gespecialiseerd en goed personeel.” Tegelijkertijd wees Arends op het tempo van modernisering in de greenport, dat achterblijft bij de doelstellingen.

  Bouke Arends (foto: Gemeente Westland, Thierry Schut)

  Hij wees op Cees Veerman, oud-landbouwminister en tegenwoordig voorzitter van de Coalitie HOT, die onlangs waarschuwde dat het twee voor twaalf is voor de Westlandse glastuinbouw. „De doelstelling van de coalitie om 50 ha glas per jaar te herstructureren, wordt bij lange na niet gehaald, gaf hij aan. De telers hebben weinig animo voor deze doelen. Best reden om de noodklok te luiden dus. Maar tegelijkertijd gaf Veerman aan dat een groot deel van die ondernemers 55 jaar of ouder is. En, zei hij, die tuinders hebben geen opvolgers”, aldus Arends.

  Reële kansen
  Is het glas nu halfleeg of halfvol, stelde Arends zich de vraag. De nieuwe burgemeester wil de problematiek positief benaderen en vindt dat het glas halfvol is. Volgens hem liggen er wel degelijk kansen. „Wij als gemeentebestuur zullen goed moeten kijken naar waar die mogelijkheden zich voordoen, waar voor de doelen van HOT reële kansen liggen en daarop anticiperen. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat ruimte in Westland schaars is en dat we een balans zullen moeten vinden tussen de economische belangen en de ruimte voor bijvoorbeeld woningen, parkeren, groen en recreatie.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties