‘Bevriezen AOW-leeftijd, vroegpensioen zware beroepen’

  Kabinet en sociale partners hebben woensdag bij de SER het principeakkoord gepresenteerd voor een nieuw pensioenstelsel. Minister Koolmees van sociale zaken noemde het „een evenwichtig akkoord dat past in de traditie van de polder.”

  Volgens Koolmees is het niet langer verantwoordelijk om de problematiek voor ons uit te schuiven. Het nieuwe stelsel past volgens hem bij de moderne arbeidsmarkt en zorgt voor een meer persoonlijke invulling van het pensioen.

  Belangrijkste resultaat is dat de een-op een stijging van de AOW-leeftijd met de levensverwachting wordt losgelaten. Voor het moment wordt de AOW-leeftijd bevroren op 66 jaar en vier maanden. Daarna geldt dat voor ieder jaar gestegen levensverwachting de AOW-leeftijd met acht maanden stijgt.

  Grote impact

  FNV-voorzitter Han Busker sprak van een principeakkoord met grote impact. Hij prees vooral de minder snelle stijging van de AOW-leeftijd, ook voor jongeren. Ook wordt volgens Busker de kans op kortingen van pensioenen minder groot. Deze hoeven straks niet meer te worden gekort, tenzij de dekkingsgraad onder de 100% komt.

  Ook komt er een vroegpensioen voor zware beroepen. Zo kunnen werknemers overstappen naar minder zwaar werk of eerder stoppen. Dit laatste moet binnen de cao’s worden geregeld. Er komt verder een regeling waardoor zzp’ers makkelijker kunnen aansluiten bij een pensioenregeling.

  FNV gaat het principeakkoord eerst nog voorleggen aan de leden die er volgende week over kunnen stemmen. Ook CNV gaat komende week met de leden in gesprek.

  Helderheid

  Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW was met name blij met de helderheid en houvast die het principeakkoord geeft. „Onzekerheid over pensioenen ondermijnt het hele stelsel.” Volgens De Boer ligt er een breed akkoord dat niet alleen over pensioenen gaat, maar ook over hoe om te gaan met vergrijzing en de voorzieningen die daar bij horen.

  De Boer stelde wel dat de pensioenkosten ook draagbaar moeten zijn, en dat kan volgens hem alleen als de economie goed draait en concurrentievaardig is. „De uitdaging is om dat zo te houden,” aldus De Boer.

  Vertrouwen

  Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: „Ik ben blij dat we na lang onderhandelen tot een akkoord zijn gekomen waarbij goed rekening is gehouden met mkb-ondernemers en hun medewerkers. Polder en politiek hebben hun verantwoordelijkheid genomen. Met de afspraken verstevigen we weer het vertrouwen van mensen in het pensioenstelsel.”

  Breed draagvlak

  Marc Calon, voorzitter LTO Nederland: „Met dit pensioenakkoord hebben we gezamenlijk een mijlpaal bereikt en is de stabiliteit van onze toekomstige sociale infrastructuur in Nederland geborgd. Het was een hard, taai en ingewikkeld proces maar het resultaat is een akkoord waar breed draagvlak voor is. We hebben met elkaar laten zien dat de Nederlandse polder nog steeds werkt. Daar mogen we trots op zijn.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties