Bioloog Arnold van Vliet: ’Bereid je voor op meer weersextremen’

  Het klimaat verandert nog sneller dan gedacht, waarschuwt internationaal klimaatpanel IPCC in een recent rapport. De Wageningse bioloog Arnold van Vliet ziet het onder zijn neus gebeuren. Ook 2021 is een jaar vol extremen en onlangs de overstromingen in Limburg. Voor telers van bomen en siergewassen zal de klimaatverandering gevolgen krijgen, verwacht hij. ’Probeer je vast voor te bereiden op nog meer extreme situaties.’

  Vind je dit bizarre jaar verontrustend?
  „Jazeker. Als je kijkt naar het laatste rapport van het internationale IPCC klimaatpanel, dan is de situatie zelfs alarmerend. Ik zie in Nederland nu al grote verschuivingen in de seizoenen. Afgelopen juli vonden we met 18°C een koele maand, maar vijftig jaar geleden was 16,7°C normaal voor juli. Wat wij nu normaal vinden, is al heel warm. Hoe dichter bij de polen, hoe sneller de opwarming. In Nederland gaat het ook sneller dan wereldwijd.”

  Op welke manier kunnen telers rekening houden met de klimaatverandering? Waarom zou de sierteelt meer aandacht moeten hebben voor inheemse soorten? Lees het hele interview in Bloemisterij 33/34 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties