Boom van het Jaar: Alnus, Catalpa of Liriodendron

  Alnus x spaethii ‘Spaeth’, Catalpa bignonioides en Liriodendron tulipifera zijn genomineerd voor de titel van Boom van het Jaar 2019. Thema dit jaar is ‘Schaduw gevende Bomen’ .

  Een stadse omgeving zonder groen is op zonovergoten dagen graden warmer dan in groengebieden als lanen, parken en de landelijke omgeving. Voor het verlagen van de temperatuur in dergelijke warmte-eilanden zijn bomen ideaal. Ze bieden schaduw en voor de verdamping van water onttrekken ze warmte aan hun omgeving.

  Uit een aanbod van 23 boomsoorten, voorgedragen vanuit de vakwerelden van kwekers en hoveniers/groenvoorzieners, heeft een vakjury de drie genomineerde bomen geselecteerd. De jury heeft het schaduwgevende karakter van de voorgedragen bomen, dus de toepasbaarheid gezien het thema, in de eerste plaats beoordeeld. Daarnaast is gelet op kwaliteit, kort samengevat als gezondheid, en kwantiteit, dus de beschikbaarheid bij de Nederlandse laanboomkwekers.

  De genomineerde soorten

  Alnus x spaethii ‘Spaeth’, een hybride uit een kruising van A. japonica en A. subcordata, is als jonge boom een vlotte groeier met zeer donkergroen blad. Na zo’n 15 jaar neemt de groeisnelheid af en wordt de aanvankelijk vrij transparante kroon beduidend dichter. De uiteindelijke hoogte is 15 tot 20 m bij een breedte van 8 tot 9 m. De soort heeft geen last van bladaantastingen, maar als windbestuiver is het jaarlijks een van de eerste veroorzakers van hooikoorts. Deze els produceert veel zaad dat door vogels wordt gegeten.

  Catalpa bignonioides is een middelgrote parkboom voor brede groenstroken. Oude exemplaren zijn 12 tot 15 m hoog en minstens net zo breed. Helaas blijft deze trompetboom niet altijd rechtop staan. De grote, frisgoene bladeren zijn tegenoverstaand of met drie in een krans. Opvallend is de bloei op de twijguiteinden in juni/juli met purper geaderde, witte trompetvormige bloemen met twee gele vlekken. De vruchten zijn dun en lang (houtige peulen) die lang in de boom blijven hangen.

  Liriodendron tulipifera is een boom van de eerste grootte, kan een hoogte tot zeker 25 m bereiken en heeft dan een kroon die bijna half zo breed is als hoog. Het blad, met een zeer karakteristieke vorm alsof de top er vanaf geknipt is, is middelgroen en krijgt in de herfst een opvallende, goudgele herfstkleur. De opstaande tulpvormige, geel met oranje bloemen zijn aan de buitenzijde meer groenig geel waardoor ze vanaf de grond weinig opvallen.

  Gekozen

  De Boom van het Jaar wordt gekozen tijdens de ‘Kennis- en Netwerkdag Bomen en Vaste Planten’. Dit jaar vindt deze dag plaats op 20 december op de locatie van Bloemen- en Plantenveiling Plantion in Ede.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties