Brits groen miljarden waard, maar mist overheidssteun

  Oxford Economics heeft berekend hoe groot de bijdrage van de sierteelt en groenvoorziening is aan de Britse economie. Gezien die grootte voelt de Britse sector zich echter niet serieus genomen door de Britse regering en roept ze op tot steun.

  De berekeningen staan in een rapport dat de opdrachtgevers naar buiten hebben gebracht: de Royal Horticultural Society (RHS), Horticultural Trades Association (HTA), British Association of Landscape Industries (BALI) en Arboricultural Association.

  Volgens deze standsorganisaties is het de eerste keer dat de economische waarde van de sierteelt en groenvoorziening is berekend: in 2017 ging het omgerekend om €27 miljard. De Britse sector (dus inclusief import) zorgde dat jaar voor €6 miljard extra inkomsten, onder andere via toerisme naar parken en tuinen, en een verbeterde luchtkwaliteit.

  Steun voor productie-uitbreiding

  Ondanks deze miljarden stellen de Britse organisaties dat hun regering de sector grotendeels negeert, amper steunt of fiscaal tegemoetkomt. Met het rapport van Oxford Economics in de hand roepen ze nu de regering op tot steun om:

  > de Britse productie te kunnen uitbreiden;

  > innovaties in de sector te kunnen financieren;

  > meer vakkundig personeel te kunnen krijgen.

  Foto: Arno Engels

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties