Britse tuinontwerper Beth Chatto overleden

  De bekende Britse tuinontwerper en -auteur Beth Chatto, is zondag 13 mei op 94-jarige leeftijd overleden.

  Beth Chatto

  Meer dan zestig jaar was Beth Chatto actief in het groene vak, als kweker van vaste planten, tuinontwerper en -auteur. Op de Chelsea Flower Show won ze tien gouden medailles in opeenvolgende jaren voor haar tentoonstelling van vaste planten afkomstig van haar kwekerij ‘Unusual plants’. Ook de belangrijkste onderscheiding van de Royal Horticultural Society (RHS), de Victoria Medal of Honour, viel haar ten deel.

  De Beth Chatto Gardens nabij Elmstead Market in Essex trekt jaarlijks vele tuinliefhebbers en groene vakgenoten. Toen Chatto met het aanleggen van de tuinen begon, was het terrein een wildernis met verschillende klimatologische omstandigheden en groeicondities. Dit leidde tot verschillende tuinen, waarvan de Gravel Garden met een groot aantal drootgteminnende planten het bekendst is. Hoewel de uitspraak ’de juiste plant op de juiste plaats’ volgens haar eigen zeggen niet door Chatto is uitgevonden, vormt dit credo wel de kern van haar tuinontwerpfilosofie.

  Gedurende haar leven schreef Beth Chatto vele tuinboeken, onder meer Beth Chatto’s Gravel Garden en Beth Chatto’s Shade Garden, over respectievelijk droogteminnende planten het jaar rond en planten voor in de schaduw. Ook verscheen er een boek over haar correspondentie met collega Christopher Lloyd, de man achter de tuinen van Great Dixter.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties