Darwin in de stad wint Jan Wolkers Prijs

  De Jan Wolkers Prijs 2018, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek Darwin in de stad van evolutiebioloog Menno Schilthuizen.

  Karina Wolkers reikte de prijs uit tijdens de live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Darwin in de stad, verschenen bij uitgeverij Atlas Contact, beschrijft hoe de natuur zich aanpast aan de stad.

  Darwin in de Stad

  In de toekomst leeft driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Een groot deel van de rest van het aardoppervlak is nodig voor landbouw, dus waar gaat de natuur dan naartoe? Naar de stad, toont Schilthuizen aan in zijn boek.

  Onkruid krijgt ander zaad
  En wanneer de natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker en onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. Dankzij evolutionaire aanpassing die zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld.

  Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: „De jury heeft gekozen voor de verrassing, waarin wijsheid rijkelijk overgoten met feiten wordt opgediend. Die je leert kijken op een andere manier, die je opnieuw versteld doet staan van het wonder van zogenaamd alledaagse natuur, van de flexibiliteit, en dat alles uiterst leesbaar opgeschreven door een verteller die wat te zeggen heeft.’’

  Jan Wolkers Prijs
  De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het BNNVARA-programma Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de zesde keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties