Duurzaam Afrika

  Langs de wegen in Ethiopië ligt heel veel plastic. Soms wordt het verzameld en is er een hele berg plastic te zien. Als je dan om de haverklap mensen plastic ziet weggooien dan stemt mij dat somber. Dat doe je toch niet? Misschien denk je dan te veel als westerling. In Nederland wil je mensen immers ook niet de kost geven die plastic zomaar weggooien. Plastic afval is in elk land een groot probleem.

  Overal worden al stappen gezet om het probleem te tackelen. Bekendste voorbeeld is Ocean Cleanup, waarbij getracht wordt om de plastic soep in oceanen op te ruimen. Maar ook in Afrika. In Kenia is bijvoorbeeld gebruik van plastic aan banden gelegd. Ook tuinbouwbedrijven moeten daarop anticiperen.

  Over het algemeen hebben de tuinbouwbedrijven in Afrika duurzaam en sociaal ondernemen hoog in het vaandel staan, ook al doen landelijke media soms anders geloven. Wie herinnert zich twee jaar geleden de commotie niet rond de Zembla-uitzending over Sher in Ethiopië. Niet dat alles oké was, maar zeker ook niet zo slecht als werd gesuggereerd.

  Plastic weggooien en de hopen plastic in de velden en op straat mogen me dan tijdens deze studiereis somber stemmen; ik word daarentegen tegelijkertijd superblij als kinderen van een school in Koka in Ethiopië mij enthousiast begroeten alsof ik een vip ben. De school wordt ondersteund door de veredelings- en vermeerderingsbedrijven Florensis, Dümmen Orange en Syngenta. De school is onderdeel van hun stichting Social and Enviromental Developement Organisation (SAEDO). Niet alleen scholen worden ondersteund maar nog veel andere (sociale) projecten. Voor meer informatie verwijs ik graag naar de websites van de bedrijven.

  Dus laten we meer op de positieve dan op de negatieve duurzame en sociale inspanningen in Afrika focussen. Te hopen is dat deze inspanningen van tuinbouwbedrijven in Afrika niet alleen aandacht krijgen in het Vakblad voor de Bloemisterij, maar ook in media buiten de sector. Ik heb met eigen ogen gezien dat ze dat verdienen.

  Peter van Leth

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties