’Een beurs is een kans, mits het verantwoord kan’

Uiterlijk 1 september hakt GrootGroenPlus een knoop over het al dan niet doorgaan in de fysieke vorm. Welke kant het opgaat, kan voorzitter David Bömer nog niet zeggen. „We zijn ervan overtuigd dat de beurs kansen biedt, maar uiteraard maken we daarbij een weloverwogen keuze of doorgang wenselijk is als het om volksgezondheid en commercie gaat.”

Vorige week stuurde de Raad van de Boomkwekerij een brief rond waarin ze beursorganisaties en kwekers waarschuwden voor de risico’s van beursorganisatie en -bezoek. Deze week licht voorzitter Henk Raaijmakers deze brief toe in het Vakblad (met inlog). De brief is echter volstrekt overbodig en onzin, meent David Bömer. „Alsof wij ons als organisatie niet bewust zijn van de risico’s en daarin niet continu de afweging maken of de beurs wenselijk is en wat we kunnen doen om risico’s te minimaliseren zodat wij een veilige beurs neer kunnen zetten voor deelnemers, bezoekers en toeleveranciers. Het getuigt niet bepaald van vertrouwen in je eigen sector en mensen als je het nodig acht om een dergelijke brief zonder enige toetsing te versturen.”

Tegenspraak

1 september hakt de organisatie van GrootGroenPlus definitief een knoop over het al dan niet door laten gaan van de fysieke beurs. „Of eerder als dat mogelijk is”, aldus Bömer. „Organisatorisch kunnen we een veilige beurs neerzetten, daar ben ik van overtuigd. Maar we zijn ook afhankelijk van andere factoren zoals lokale uitbraken of beslissingen van de overheid. Neem bijvoorbeeld de aankondiging van minister De Jonge afgelopen week dat bedrijven die direct gelinkt kunnen worden aan een uitbraak op slot kunnen gaat tot 14 dagen. Als dat onszelf, een leverancier of deelnemer betreft, heeft dat ook impact voor vakbeurs GrootGroenPlus.”

Momenteel heeft de organisatie al een aantal maatregelen genomen die zij aankondigen op hun site, zoals het verplicht vooraf registreren, bezoek in tijdvakken, en bij gebruik van shuttlebussen is het dragen van mondmaskers verplicht. „We volgen het nieuws op de voet, zeker daar waar het om kennis over verspreiding gaat en nemen op basis daarvan de nodige maatregelen. Het lastige is echter dat ook de deskundigen elkaar soms tegen lijken te spreken, bijvoorbeeld als het gaat om verspreiding via aerosolen en het nut van mondkapjes. Terwijl wij daar uiteindelijk wel een beslissing over moeten nemen.

Digitaal

Mocht de beurs niet doorgaan, dan hebben de huidige 150 deelnemers de garantie dat hun aanbetaling doorschuift naar 2021. Mocht er geen fysieke beurs komen, dat komt er wel een uitgebreid digitaal pakket. Weegt dit op tegen een fysieke beurs? „Nee, we zijn ervan overtuigd dat een fysieke beurs grote voordelen biedt ten opzichte van een digitaal platform. Anders zouden we de beurs niet organiseren. Maar mocht het op dit moment niet mogelijk zijn, dan is dat het alternatief dat wij kunnen bieden en dat doen we dan gratis voor de deelnemers.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties