Eerste CityTrees in Nederland in gebruik genomen

  Op de Dag van de Duurzaamheid, dinsdag 10 oktober, de eerste twee CityTrees in gebruik genomen. Het gaat niet om stadsbomen, maar om vier meter hoge en drie meter brede muren bekleed met mos die volgens de producenten net zoveel lucht zuiveren als 275 bomen.

  Utrecht
  In Utrecht namen de gedeputeerden Pim van den Berg en Jacqueline Verbeek-Nijhof de CityTree in gebruik. Vanaf najaar 2018 krijgt hij een permanente plaats tussen Amersfoort en Leusden langs de provinciale weg N226.

  Groningen
  In Groningen namen directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen en wethouder Mattias Gijsbertsen de CityTree van het waterbedrijf in gebruik. Deze CityTree staat voor het hoofdkantoor van Waterbedrijf Groningen, nabij een van de drukste kruispunten van de stad, waar dagelijks meer dan 25.000 auto’s passeren.

  Andere steden
  Utrecht en Groningen zijn overigens niet de eerste steden in Nederland waar de CityTree te zien is. Op 24 augustus heeft aannemer Mourik Groot-Ammers  in samenwerking met de gemeente op de Diependaalselaan een CityTree geplaatst in een drie maanden durende pilot. De CityTree is verder inmiddels in een flink aantal Europese steden te vinden waaronder Dresden, Parijs, Oslo, Glasgow, Brussel, Boedapest, Berlijn en Hamburg.

  Leven van stikstofoxide en fijnstof
  In de installatie groeit een tapijt van mossen, varens en korstmossen die juist leven op stikstofoxide, ozon en fijnstof. Ze filteren 240 ton koolstofdioxide per jaar en kunnen in allerlei omgevingen gedijen. Zonnepanelen en een regenwater-opvangsysteem regelen het onderhoud. Sensoren meten de omgeving en het klimaat, zodat de planten van afstand kunnen worden gemanaged.

  Op deze manier heeft 1 CityTree volgens de makers, het Duitse bedrijf Green City Solutions, het effect van 275 stadsbomen, maar heeft 99% minder ruimte nodig en slechts 5% van de kosten. Met welke bomen en van welke afmetingen de CityTrees precies worden vergeleken kan Green City Solutions op het moment overigens niet zeggen.

   

  Bewaren

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties