Elzenpollen bijzonder vroeg dit jaar

  Door de zeer hoge temperaturen breekt het hoofdseizoen van het elzenpollen nu al aan. Mensen met elzenpollenallergie moeten de komende weken rekening houden met hooikoortsklachten en kunnen eventueel hun voeding aanpassen. Dat meldt de Natuurkalender van Wageningen University.

  De piek van de eerste bloeiwaarnemingen wordt verwacht rond 6 februari, ongeveer een maand vroeger dan normaal. In december stonden de elzen, die van oorsprong uit de Kaukasus komen, al in bloei. Volgens de pollentellingen van het LUMC liep de elzenpollenconcentratie in de laatste week van 2017 al op tot ruim 70 pollen per kubieke meter lucht. Daarna liep de concentratie weer sterk terug.

  27 miljoen elzen
  Het meeste elzenpollen van dit jaar moet nog komen. Door de afgelopen warme maanden hebben, net als de hazelaars en andere vroege bloeiers, ook de elzen zich snel ontwikkeld. De meeste van de naar schatting 27 miljoen elzen in ons land gaan binnenkort in bloei komen.

  Op basis van de bloeimodellen van de Natuurkalender wordt de piek van de eerste bloeiwaarnemingen verwacht op 6 februari. Dit is bijna een maand vroeger dan de gemiddelde start in de jaren 1940 tot en met 1968 (zie onderstaande figuur). Ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande 17 jaar verwacht de Natuurkalender dat de els dit jaar zo’n twee weken eerder in bloei komt. Daarmee wordt dit jaar mogelijk een van de vroegste jaren ooit.

  Jaarlijkse mediaan van de eerste bloeiwaarnemingen in de jaren 1940 tot en met 1968 en de jaren 2001 tot en met 2017 (Bron: De Natuurkalender)

  Geef eerste bloeiwaarneming door
  Ziet u een els in bloei komen, geef dat dan door op Natuurkalender.nl. U kunt zowel de meest voorkomende zwarte els (’els (zwarte)’ in het formulier) alsook de witte els (’els (witte)’ in het formulier) doorgeven. Als u niet weet om welke soort het gaat kunt u ook ’els (soort onbekend)’ selecteren. Klik op de links voor meer informatie over deze soorten.

  Kruisreacties
  Mensen die allergisch zijn voor els en hazelaar hebben een verhoogde kans om allergisch te reageren op hazelnoot, appel, wortel, selderij, noten, kiwi, meloen, sinaasappel en exotisch fruit. Bij ernstige hooikoortsklachten is het verstandig om dit soort producten te vermijden zolang pollen in de lucht zweeft.

  Uit het Allergieradar-project blijkt dat van de bijna vijfduizend mensen die een allergietest hebben ondergaan, 33 procent allergisch is voor hazelaarpollen en 33 procent voor elzenpollen. Als u last hebt van een van deze twee soorten, dan is de kans 90 procent dat u ook last hebt van de andere soort.

  Beeld: Arnold van Vliet, Natuurkalender, Wageningen University

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties