Hortipoint Fachjan breidt areaal groene planten met 60% uit

  Fachjan breidt areaal groene planten met 60% uit

  0

  Potplantenkwekerij Fachjan uit Honselersdijk heeft 4 ha. kas aangekocht vanwege de groeiende vraag naar haar groene planten. Het bedrijf heeft al 6,5 ha in productie, waarvan een gedeelte 16 meter hoog is voor de kweek van exclusieve bomen.

  De aangekochte kas van 4 ha betreft een locatie van vermeerderaar Noordam Plants aan de Nieuwelaan in ’s Gravenzande. Er is 3,7 ha teeltoppervlakte, verdeeld over verschillende afdelingen. Overal zijn een betonvloer en assimilatieverlichting aanwezig. Ook een dockshelter ontbreekt niet. Directeur Paul Janssen van Fachjan: „We hoorden via via dat deze locatie te koop was. Uitbreiding is gewenst. De afgelopen vijf jaar is met name de daghandel steeds 15-20% gegroeid. Vooral de afzet richting tuincentra loopt goed. Met het bijkopen van halfwasplanten konden we de productie verhogen. En sinds april 2017 hebben we een locatie van 1,3 ha in Naaldwijk erbij. Maar halfwasplanten werden steeds schaarser, kleiner en duurder. Door de uitbreiding kunnen we de volledige opkweek vanaf stek weer beet gaan pakken.”

  Begin 2019 beschikbaar

  De oplevering van de aangekochte locatie is in week 20 van 2019. Er een aanloop/uitloop periode afgesproken om alles soepel te laten verlopen. Fachjan kan al vanaf week 1 van 2019 in de kas terecht en Noordam Plants mag tot eind 2019 ruimte blijven gebruiken.

  Sortiment verbreden

  Fachjan signaleert een toenemende vraag naar groene planten, zowel in Nederland als internationaal. Het bedrijf is met een breed sortiment potplanten actief in de regulier daghandel, interieurbeplanting en beplanting van bijzondere projecten als cruiseboten, winkels en dierentuinen. Ze gaat de aangekochte kas gebruiken om het assortiment in de breedte uit te breiden en de aantallen te verhogen. „Op deze manier kunnen wij nog beter inspelen op de vraag van onze klanten naar grote partijen, snelle levering en continue kwaliteit. De uitbreiding creëert ook nieuwe werkgelegenheid. En door de verschillende afdelingen zullen de teelt en de biologische gewasbescherming nog beter slagen.”

  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar