Home Hortipoint Frisse blikken in sierteelt, bij voorkeur graag in de top

Frisse blikken in sierteelt, bij voorkeur graag in de top

0
Frisse blikken in sierteelt, bij voorkeur graag in de top

Allereerst de beste wensen voor een gelukkig, gezond en voorspoedig 2019. Vanzelfsprekend hopen wij als redactie ook dat het je zakelijk voor de wind gaat met jouw activiteiten in of rond de sierteelt. Zelf dachten we de eerste editie van het nieuwe jaar af te trappen met een frisse blik. Oftewel, hoe vliegen de millennials – oftewel de twintigers en de dertigers onder ons -–dit nieuwe jaar in.  Wat zijn hun doelen en ambities? En tegelijkertijd laten we in dit vakblad zo veel als mogelijk jonge ondernemers aan het woord.

Jongeren aan de sector binden, is één van de grootste uitdagingen waar onze sector voor staat. Neem alleen al het aantal bedrijfsopvolgers: de sierteelt heeft relatief het laagste aantal bedrijfsopvolgers van de land- en tuinbouwsectoren in Nederland. Ook in andere schakels als de veredeling, de logistiek en de handel is het een hele uitdaging om goed gekwalificeerd talentvol personeel te binden. Dat is op zich wonderlijk, want je veronderstelt dat werken in de bloemen en planten an sich een aantrekkelijk perspectief is.

Vanuit de sector worden initiatieven genomen om talenten te houden of juist voor de tuinbouw te strikken. Eentje die daarbij in het oog springt, is bijvoorbeeld HortiHeroes die jongeren met veel enthousiasme, events en trainingen willen overtuigen. Jonge, ondernemende talenten sneller laten doorstromen naar invloedrijke posities draagt in mijn ogen ook bij aan letterlijk een frisse blik op de sector.

Menig bestuur van een coöperatie of organisaties in de sierteelt bestaat, om het zo maar te omschrijven, uit ervaren rotten. En uiteraard: ervaring, kennis, kunde en visie zijn op zulke posten belangrijk. Maar jong talent met goede ideeën hier ook kansen bieden, biedt de sierteelt naar binnen en naar buiten toe zeker een frisse blik.

Deze Kijk op de Week staat in het Vakblad voor de Bloemisterij nr. 1 van 5 januari 2019. Het vakblad digitaal lezen? Kijk dan op mijnbloemisterij.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties