’Gardenista is podium voor elke kweker’

  De nieuwe tuinenshow Gardenista die wil uitgroeien tot het Nederlandse ’Chelsea’, richt zich op consumenten, maar de show is zeker ook een podium voor kwekers die aan openbaar groen leveren.

  Dat stelt Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld), voorzitter van de vakjury die de tuinen op Gardenista gaat beoordelen op kwaliteit en vakmanschap. „Ook al levert een kweker niet rechtstreeks aan consumenten, maar aan de handel of aan een gemeente: de consument is altijd je eindgebruiker. Want het openbaar groen is van iedereen, van alle consumenten.”

  Volgens Van Gelderen is deelname aan Gardenista daarom interessant voor elke boomkweker, ongeacht zijn sortiment en afzetkanaal. „Kwekers kunnen bijvoorbeeld bijzonder sortiment laten zien, een showtuin sponsoren met producten, en ze kunnen er ook rechtstreeks planten gaan verkopen.”

  ’Niveau beste plantenbeurzen zeker haalbaar’

  De KMTP/Groei & Bloei organiseert de eerste editie van de tuinenshow van 15 tot en met 19 mei 2019, rondom Kasteel Ophemert in de Betuwe. „Het niveau van de beste plantenbeurzen in Nederland is zeker haalbaar”, zegt van Gelderen, „maar we willen meer dan dat: ook de toepassingen van planten laten zien.”

  Met showtuinen van hoge kwaliteit hoopt Gardenista 25.000 consumenten naar de eerste editie te trekken. De ambitie voor de toekomst is hoog. „Over tien jaar 130.000 bezoekers: dat is ons streefbeeld”, aldus Van Gelderen. „Dat is ook gelukt met ons voorbeeld in Ierland: Bloom in the Park in Dublin.”

  Uiteindelijk wil Gardenista de Nederlandse versie van de RHS Chelsea Flower Show worden. Die jaarlijkse show in Chelsea, die de RHS daar sinds 1912 organiseert, trekt nu 150.000 bezoekers. „Dat aantal heeft Chelsea ook niet na één editie gehaald. Daar gingen ook jaren overheen.”

  ’Heel anders dan Floriade’

  Boomkwekerijen zetten zich nu in voor de Floriade in 2022, in Almere. Gardenista 2019 komt nu tussendoor, maar volgens Van Gelderen zal de show heel anders worden. „Als je alleen al naar de duur van de show kijkt: de Floriade duurt het hele jaar, onze show maar vijf dagen.”

  Foto’s: Gardenista

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties