Gemeente geeft gratis toekomstbomen aan Tilburgers

  De gemeente Tilburg stelt gratis bomen beschikbaar voor particulier terrein. Inwoners, maar ook bedrijven, scholen en instellingen in het stedelijk gebied kunnen zich hiervoor aanmelden.

  De nieuw aangeplante bomen krijgen een monumentale status. Dit houdt in dat de boom niet gekapt mag worden. Ook mag er in de direct nabijheid van de boom niet gebouwd of verhard worden. Het is de bedoeling dat de bomen uiteindelijk uitgroeien tot bomen van monumentale omvang: zogenaamde toekomstbomen.

  Grondeigenaren kunnen zich tot 29 oktober opgeven voor één gratis boom van de gemeente. De bomen worden in het najaar door de gemeente geplant.

  Voorwaarden

  Niet elke tuin is geschikt voor toekomstbomen. De voorwaarden voor de locatie zijn:

  -De locatie is op niet-gemeentelijk terrein in het stedelijk gebied;
  -De toekomstboom mag niet in verharding worden gezet, maar alleen in beplanting of gazon;
  -Afstand tot bebouwing én erfgrens minimaal 6 m bij een 1e grootte boom (hoogte tot 15 m) en minimaal 4 m bij bomen van de 2e categorie (hoogte 10 tot 15 m);
  -De minimale beschikbare (ondergrondse) groeiplaats is 60 m2.

  Lijsten

  De gemeente heeft lijsten opgesteld met beschikbare bomen. Hierop staan onder meer de valse christusdoorn, tulpenboom, zilverlinde en ijzerboom. Inwoners die een andere boom willen dan op deze lijsten staan, kunnen dat aangeven. De gemeente kijkt wat er mogelijk is.

  In het najaar worden 25 bomen geplant. Als er meer aanmeldingen zijn, komen die op een wachtlijst. De behandeling van de aanvragen is op volgorde van binnenkomst. Als Toekomstbomen succesvol is, wordt de actie volgend jaar herhaald.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties