Glastuinbouw Nederland reageert op column Volkskrant

  Glastuinbouw Nederland heeft namens 2.600 sierteelt-ondernemers (en LTO Nederland en de KAVB) in een brief gereageerd op de Volkskrant-column van Jean Pierre Geelen met ‘kritische uitlatingen’ over de sierteelt.

  „De opmerkingen aan het adres van de sierteelt zijn kwetsend voor een professionele sector die keihard werkt om de klappen van de coronacrisis te boven te komen. Ze zijn bovendien onjuist”, aldus voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland

  De columnist van de Volkskrant meent dat naast de sierteelt geen industrie zo zinloos is als de nertsenfokkerij. Hij schrijft op 14 juli in de krant: „Hun geheel overbodige producten zijn grotendeels voor de export. De kweker of fokker verdient dik, de milieubelasting is voor het volk. De bloemenboer laat ons bestrijdingsmiddelen na, de nertsenfokker stort zijn shit vol ammoniak.”

  Sierteelt draagt bij aan gezondheid en geluk
  De realiteit is, volgens genoemde organisaties, dat Nederland toonaangevend is in de productie en export van bloemen en planten. Sierteeltproducten dragen bij aan gezondheid en geluk van mensen over de hele wereld. Ze leiden tot positieve emoties en minder stress. „En dan hebben we het nog niet eens over het geluk en plezier die bloemen en planten brengen. De vele acties van de sierteeltsector in de beginperiode van de coronacrisis toonden dat dit voorjaar overduidelijk aan”, benadrukt Sjaak van der Tak. „Wie heeft er niet een extra bosje bloemen, een groene of bloeiende plant gekocht en aan een dierbare gegeven in die periode? Dus hoezo, zinloze producten?”

  Kijkje nemen
  Glastuinbouw Nederland nodigt Geelen en overige redacteuren van de Volkskrant uit om een kijkje te nemen in een modern sierteeltbedrijf. „Om met eigen ogen te zien waar de sector anno 2020 voor staat, wat de doelstellingen zijn op gebied van duurzaamheid en hoe die worden gerealiseerd. Een verantwoorde glastuinbouw, dat is de inzet van de ondernemers en hun enthousiaste teams van vaste medewerkers, seizoenarbeiders en jongeren met een vakantiebaantje”, aldus Van der Tak.

  De brief aan de Volkskrant is woensdagmiddag 15 juli verzonden door Glastuinbouw Nederland. Hij is niet gepubliceerd in de krant, in tegenstelling tot onderstaand bericht. Een verkorte versie van de brief, geschreven door Glastuinbouw Nederland, wordt vrijdag 24 juli wel opgenomen, beloofde de hoofdredacteur.

  Ingezonden reactie van Kees de Jong uit Utrecht in de Volkskrant van 15 juli 2020
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties