Glastuinbouw voert topoverleg over dreigend gastekort

  De markt kan de levering van gas niet meer voor 100% garanderen. „Als we naar de gasvoorraden kijken, en we zien wat er wekelijks wordt verbruikt, dan zou Nederland over een week of tien zonder gas kunnen zitten”, zegt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Donderdag voerde ze hierover overleg met de ministeries van Economische Zaken en Landbouw.

  Als het gas zou opraken, dan treedt een afschakelplan in werking. Welke sectoren dan wel en niet worden afgesloten van het gas, is nog niet bekend. De overheid verwacht daar begin april duidelijkheid over te hebben.

  Hoe groot is de kans dat over tien weken te weinig gas zal zijn? „Het feit dat er binnen de overheid mensen nadenken over deze kwestie, betekent dat ze het geen irreële optie vinden”, aldus Bom-Lemstra. „Het risico is niet nul. We hopen natuurlijk dat dit nooit aan de orde zal zijn.”

  Tijdens het gesprek zijn geen concrete toezeggingen gedaan. „De winst is dat we met de ministeries aan tafel zitten en bij het onderzoek worden betrokken. We kunnen inbrengen wat de gevolgen zijn van beslissingen en wat de schade voor de glastuinbouwsector zal zijn. Daarmee hoop ik dat de besluitvorming beter wordt.”

  Lees het volledige verhaal via MijnBloemisterij.nl in het digitale magazine van de Bloemisterij.

  Geen abonnement? Bel 071 5659644 of klik hier.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties