‘Grootste’ rozenkweker Karuturi lijkt definitief geveld

    De rechtbank van Bengalore in India is een insolventieprocedure gestart tegen Karuturi. Dit Indiase bedrijf had ooit het doel om de grootste rozenproducent van de wereld te zijn. Nu lijkt er een definitief eind te zijn gekomen aan deze ambitie.

    De rechtbank van Bengalore heeft het bedrijf verboden om enige van haar middelen over te dragen, belasten, vervreemden of af te voeren. De reden van het starten van de insolventieprocedure is dat Karuturi niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Er zou een schuld zijn van zo’n €11 miljoen.

    Volgens de Indiase krant The Hindu exporteert India jaarlijks 100 miljoen stelen rozen naar markten als het Verenigd Koninkrijk, West-Azië, Australië, China en Nederland. Meer dan de helft van deze rozen zouden door Karuturi geproduceerd worden.

    Nooit een succes

    Volgens haar website is Karuturi nog altijd de grootste rozenkweker ter wereld met een productieareaal van 292 hectare en een jaarlijkse productie van 555 miljoen stelen. Dit is informatie die niet klopt. De rozenkwekerijen van Karuturi in Afrika zijn nooit een succes geweest. Als snel verlegde Karuturi in Ethiopië zijn aandacht naar de productie van voedsel.

    Medewerkers van Karuturi staakten regelmatig.

    Karuturi had bovendien al eerder problemen met de rozenkwekerij in Kenia en het verwerkingsbedrijf in Aalsmeer.

    Werknemers van de rozenfarm in Naivasha, Kenia staakten in 2012 en 2013. Dit deden ze vanwege achterstallig loon en slechte arbeidsomstandigheden. Eind 2013 riep de voorzitter van vakbond COTU, Francis Atwoli, president Uhuru Kenyatta op om in te grijpen in het belang van de werknemers.

    In 2013 werd Karuturi Global Ltd door de Keniaanse regering schuldig bevonden aan belastingontduiking, voor een bedrag van 20 miljoen dollar. Het bedrijf plakte volgens de belastingdienst (KRA) stelselmatig veel te lage prijzen op de voor export bestemde rozen.

    Onder curatele

    Eind 2013 stelde Karuturi in een verklaring op zijn website dat een schikking was getroffen met de Keniaanse belastingdienst (KRA) en dat het bedrijf ‘maar 4 miljoen dollar hoefde te betalen’.

    Karuturi Limited in Naivasha werd in februari 2014 onder curatele gesteld vanwege een schuld van ruim €4 miljoen en het niet uitbetalen van salarissen aan de ruim 3000 werknemers. De Keniaanse Business Advisory Group stelde twee curatoren aan om de financiële zaken af te handelen. Zij onderzochten onder meer de mogelijkheid om het rozenbedrijf te verkopen. De directie van Karuturi had niet langer zeggenschap over de activa van het bedrijf.

    Ook in Aalsmeer ging het fout. Het rozenverwerkingsbedrijf van Karuturi op de veilingvestiging van Royal FloraHolland werd op 30 september 2014 failliet verklaard door de rechtbank.

    Investeringsmaatschappij

    In Aalsmeer verhandelde en verwerkte Karuturi de rozen die op de kwekerijen in Kenia en Ethiopië geteeld werden. Ook op de kwekerijen waren al lange tijd problemen. Al maanden kwamen er geen rozen meer vanaf.

    Opvallend was dat vorig jaar maart investeringsbedrijf Phoenix Group bekend maakte te willen investeren in de Keniaanse activiteiten van de rozenkweker Karuturi. De investering zou de schulden van Karuturi moeten voldoen en de rozenkwekerij in Naivasha nieuw leven moeten inblazen.

     

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties