Handelskwekerij Gova wint De Groene Pluim


  Handelskwekerij Gova heeft vanwege haar inzet op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid De Groene Pluim ontvangen. Wethouder Klaar Koenraad van gemeente Roosendaal heeft deze op 21 mei uitgereikt aan de eigenaren van het bedrijf Jack en Charl Goossens.

  Volgens de accreditatiecommissie van De Groene Pluim is bij de laurierkwekerij in Nispen alles gericht op duurzaamheid voor mens en milieu. Niet als een belangrijke bijzaak maar als hoofdzaak. ’Gova kweekt groen, kleurt groen en is groen’, aldus de commissie.
  Het bedrijf wordt volgens hen geleid door twee uiterste gedreven en sociaal bewogen broers die het ondernemerschap combineren met een drang naar duurzaamheid, inclusiviteit en gezondheid.

  ’Keur aan fauna’

  Een aantal prestaties zorgden ervoor dat Gova De Groen Pluim kreeg uitgereikt. Zo wordt al het water dat de kwekerij gebruikt hergebruikt. Verder is het bedrijf erin geslaagd om het gasverbruik terug te brengen van 200.000 m3 naar minder dan 25.000 m3.
  Rondom de kassen is een retentievijver aangelegd. De biotoop eromheen wordt met rust gelaten en is voor een deel ingezaaid met bloemen voor bijen. Volgens de commissie trekt de kwekerij daardoor een keur aan fauna aan, waaronder bijzondere beschermde soorten.

  Naast duurzaamheid wordt volgens de commissie ook de menselijke maat niet vergeten. Het bedrijf telt 35 medewerkers waarvan 20 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gova won daarvoor eerder al in 2017 de Participatieprijs West-Brabant. Lees hierover een eerder artikel in De Boomkwekerij.

  Bij Gova werken veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het midden Charl Goossens. (Foto: Koen Mol)

  Gova spant zich verder in om via reststromen te komen tot waardevermeerdering. Lees hier het artikel dat hierover eerder in De Boomkwekerij stond.

  Een Groene Pluim wordt uitgereikt aan bedrijven die goed bezig zijn op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Om hiervoor in aanmerking te komen vinden audits op het bedrijf plaats waarbij Global Goals van de Verenigde Naties de basis vormen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties