Heeft groen effect op het geestelijk welzijn?

  Heeft groen effect op het geestelijk welzijn? Zo ja, wat voor effect dan? En welk groen heeft dat effect het sterkst? Omgevingspsycholoog Sjerp de Vries van Wageningen Environmental Research doet hier al vele jaren onderzoek naar. In de webinar Nature based solutions for the city gaf hij een presentatie van studies die op dit gebied zijn gedaan.

  Groen welzijn

  Depressie is één van de duurdere ziektes in Nederland. Ruim een miljoen Nederlanders gebruikten in 2016 antidepressiva. Daarnaast zijn er diverse andere geestelijke aandoeningen, zoals bijvoorbeeld burn-out. Reden genoeg dus om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om deze mentale kwalen met vergroening te lijf te gaan. Uit eerder onderzoek van gedragswetenschapper Jolanda Maas van de VU Amsterdam bleek al dat, hoe meer groen een omgeving rijk is, hoe minder ADHD-medicatie er wordt voorgeschreven. Bovendien toont Maas aan dat mensen in een groene omgeving minder vaak naar de huisarts gaan.

  Effect groene omgeving

  Ian Alcock van de University of Exeter in Engeland heeft het effect van verhuizing van en naar groene gebieden onderzocht. Bij mensen die naar een minder groene omgeving verhuizen, verandert de mate van gezondheid niet. Andersom is er volgens Alcock wel effect. Wie naar een groenere omgeving vertrekt, ziet zijn of haar gezondheid verbeteren. Uit een Amerikaans onderzoek uit 2015 komt bovendien de relatie tussen groen en depressie naar voren. Met name op latere leeftijd is er een omgekeerd verband tussen de hoeveelheid groen en het vóórkomen van depressie.

  In Tuin en Landschap 2 staat een artikel over het onderzoek en de webinar van De Vries. Daarin is ook meer te lezen over de resultaten over welke soorten groen het welzijn het meest bevorderen. Je kunt het artikel ook digitaal lezen (met inlog).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties