Hoeveel importheffing betaalt bloemenhandel na brexit?

  Hoe ziet de handelsrelatie tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk eruit na de brexit op 29 maart 2019? Komt er een zachte brexit, waarop bloemen- en plantenexporteurs hopen? Wordt het een harde brexit? Of komt er helemaal geen brexit-deal? In de twee laatstgenoemde opties, doemscenario’s voor de handel, gaan de Britten importtarieven hanteren. Maar hoe hoog zijn die tarieven eigenlijk?

  Bij een zachte brexit blijft het VK deel uitmaken van de interne markt van de EU. Er komt dan een douane-unie tussen het VK en de EU, een scenario dat voor de internationale handel het gunstigst zou uitpakken en dat in verschillende varianten mogelijk is.

  Bij een harde brexit stappen de Britten uit de interne markt en uit de douane-unie. Het VK en de EU zullen dan een vrijhandelsverdrag sluiten. Op basis daarvan zal de handel te maken krijgen met douaneprocedures en importtarieven. Over de hoogte van die tarieven valt nu echter nog niets te zeggen.

  Lees verder onder de foto.

  Foto: Shutterstock

  Komt er helemaal geen deal over de toekomstige handelsrelatie tussen het VK en de EU – ook wel het ’cliff edge’ scenario genoemd – dan valt de handel terug op de spelregels van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Ook dan gaan er douanetarieven aan de grens gelden. De zogeheten WTO EU MFN-tarieven zijn echter wél bekend.

  WTO-tarieven
  Het gemiddelde WTO EU MFN-tarief (geldend in 2018) voor afgesneden planten en bloemen bedraagt 8,7%. Maximaal mag gemiddeld een tarief van 10% worden geheven. Per gewas verschillen de tarieven. Voor afgesneden planten en bloemen geldt dat de gemiddelde tarieven per gewas ook meteen de maximale tarieven zijn. Voor levende planten en bloemen met wortels bedraagt het gemiddelde tarief 6,4%. Maximaal mag 8,3% geheven worden. Hieronder vind je een uitsplitsing van de tarieven naar gewas.

  Lees verder onder de foto.

  Hoofdkantoor van de World Trade Organization (WTO) in het Zwiterse Geneve. Foto: Shutterstock

  WTO-tarieven snijbloemen
  De gemiddelde WTO EU MFN-tarieven (geldend in 2018) voor afgesneden planten en bloemen met tussen haakjes de maximale tarieven:
  • rozen: 8,5% (max. 8,5%)
  • anjers: 8,5% (max. 8,5%)
  • orchideeën: 8,5% (max. 8,5%)
  • chrysanten: 8,5% (max. 8,5%)
  • lelies (Lilium spp.): 8,5% (max. 8,5%)
  • overige snijbloemen: 8,5% (max. 8,5%)
  • gedroogde, gekleurde, geïmpregneerde of anderzijds geprepareerde snijbloemen: 10% (max. 10%)
  Bron: WTO

  WTO-tarieven stek, boomkwekerijproducten en potplanten
  De gemiddelde WTO EU MFN-tarieven, geldend in 2018, voor levende planten en bloemen inclusief hun wortels met tussen haakjes de maximale tarieven:
  • (onbeworteld) stek: 2% (max. 4%)
  • eetbaar fruit, notenbomen, heesters en struiken (al dan niet geënt): 6,2% (max. 8,3%)
  • rhododendrons en azalea (al dan niet geënt): 8,3% (max. 8,3%)
  • tuinrozen (al dan niet geënt): 8,3% (max. 8,3%)
  • levende planten inclusief hun wortels [met uitzondering van: bollen, knollen, knolwortels, knollen, kronen en wortelstokken, inclusief (onbeworteld) stek, fruit- en notenbomen, rododendrons, azalea’s en rozen]: 7% (max. 8,3%)
  Bron: WTO

  Maximale WTO-tarieven
  Mochten de Britten de EU zonder brexit-deal verlaten, dan zal de EU naar verwachting de gemiddelde WTO-tarieven gaan hanteren voor Britse producten. Dat gebeurt volgens het principe ’most favoured nation’ (MFN), waardoor EU-landen niet zomaar maximale WTO-tarieven mogen hanteren voor het VK omdat die tarieven dan ook zouden moeten gelden voor andere derde landen. De Britten daarentegen zouden wel de maximale WTO-tarieven kunnen gaan hanteren of dat op termijn kunnen gaan doen. Of het VK dat ook gaat doen, is niet bekend.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties