Hooikoorts in december door zeer hoge temperaturen

  Door de (zeer) hoge temperaturen in de afgelopen maanden zijn de afgelopen dagen al de eerste hazelaars en elzen in bloei gekomen. Met de aanhoudende hoge temperaturen zullen mensen die gevoelig zijn voor hazelaar- en/of elzenpollen rekening moeten houden met hooikoorts ’onder de kerstboom’, dat meldt de website Naturetoday.  Zo’n 33 procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor pollen van hazelaar en/of els.

  Het blijft toch raar ’hooikoorts in december’, maar de eerste hazelaars en elzensoorten die hun oorsprong in het buitenland hebben, strekken al hun karakteristieke gele katjes. Bij droog weer kan dan pollen in de lucht komen. De planten reageren op de zeer hoge temperaturen. De gemiddelde temperatuur in De Bilt van oktober tot en met december komt uit op zo’n 8,3 °C. Dat is precies twee graden hoger dan het gemiddelde vijftig jaar geleden. Er waren maar vijf jaren die nog hogere temperatuur hadden in deze maanden. Met 9,8 °C was de temperatuur in deze maanden het hoogst in 2015.

  Vroeger piek eerste bloeiwaarnemingen hazelaar 15 februari
  Het bloeiseizoen van de hazelaar was vorig jaar het vroegste ooit. De piek van de eerste bloeimeldingen kwam toen uit op 26 december 2017. Een halve eeuw geleden was dit 15 februari. De weersverwachting van Weeronline toont voor de komende twee weken aanhoudend hoge temperaturen met maxima van 7 tot 10 graden en minima van 2 tot 5 graden. Normaal is het eind december 4 tot 6 graden overdag en ligt de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt. Door het zeer zachte weer kan dit jaar bij de vroegste bloeijaren van de hazelaar gaan horen, maar het record van vorig jaar zal niet gebroken worden.

  Vooral elzenpollen
  Uit de tientallen jaren van dagelijkse pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt dat de pollenconcentratie van hazelaar nooit heel hoog oploopt. De elzenpollenconcentratie kan daarentegen de komende weken uitschieten tot waardes tussen de honderd en tweehonderd pollen per kubieke meter lucht. Het LUMC is een van de drie pollentelstations van Nederland. De pollentellingen zijn hier te zien op www.lumc.nl/pollen. De vroege elzenpollenperiode duurt zo’n twee tot drie weken. In februari en maart vindt normaal gesproken het hoofdseizoen van de elzenpollen plaats. Dan bloeien de zwarte en witte elzen in ons land.

  Aanpassen voeding kan kruisreacties voorkomen
  Uit onderzoek van WUR onder vijfduizend mensen die een allergietest hebben ondergaan, blijkt dat zo’n 33 procent allergisch is voor hazelaarpollen en 33 procent voor elzenpollen. 90 procent van deze mensen heeft last van beide soorten pollen. Wat veel mensen niet weten is dat een allergie voor els en hazelaar een verhoogde kans geeft op een allergische reactie op hazelnoot, appel, wortel, selderij, noten, kiwi, meloen, sinaasappel en exotisch fruit. Bij ernstige hooikoortsklachten is het verstandig om dit soort producten te vermijden zo lang pollen in de lucht zweeft.

  Doorgeven waarnemingen
  Natuurkalender.nl stelt het op prijs als u doorgeeft wanneer de hazelaar of els bij u in de omgeving voor het eerst in bloei komt. U kunt anoniem een waarneming doorgeven. Maar als u eerst inlogt met uw Nature Today-account kunt u uw waarneming later terugzien. Iedereen die een hazelaar of els kan herkennen, kan meedoen. Het is wel belangrijk dat u de hazelaar of els om de paar dagen (liefst elke dag) kunt bekijken. Een hazelaar bloeit wanneer de katjes (mannelijke bloemen) helemaal uitgestrekt zijn. Op deze pagina zijn alle waarnemingen van de hazelaar per jaar te bekijken.

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties