Hoveniers in spe leggen beplante wadi aan in Appeltern

  Vijf hoveniersleerlingen van het Lentiz | MBO Maasland leggen deze tweede week van november een tuin aan in het tuininspiratiepark in Appeltern. De beplante wadi in het ontwerp van Koos Verkade maakt de tuin innovatief.

  Docent Leon Verdoes (tweede van links) geeft aanwijzingen aan studenten Jurgen de Zeeuw (links van hem) en Jeremy Cool.

  Met de tuin is Lentiz de komende vijf jaar inspiratiepartner van de Tuinen van Appeltern. Directeur Ben van Ooijen deed een jaar geleden een oproep aan hoveniers en ontwerpers om zich met een vernieuwende tuin op het park te presenteren. Lentiz is de eerste school die zich nu ook op het park presenteert. „Een goede manier om het groene vak te promoten, nu er een nijpend tekort aan hoveniersleerlingen is’’, vindt docent Leon Verdoes, aanjager van het project.

  Regenpijp afgekoppeld
  Koos Verkade met wie Verdoes vaak samenwerkt, maakte het ontwerp voor de 7 bij 10 m grote tuin. Verkade heeft een eigen hoveniersbedrijf Living Garden in Vlaardingen en is vorig jaar op het onderwerp ‘beplante wadi’ afgestudeerd aan hogeschool Van Hall Larenstein. Centraal in de tuin ligt dan ook een wadi die deels wordt beplant met ruig gras en deels met vaste planten. De regenpijp van de naburige houten modelwoning is afgekoppeld en loopt nu door naar de wadi.

  Arco Quak - metselen - beplante wadi Appeltern
  Arco Quak metselt de keermuur tussen de wadi en de toekomstige vlonder.

  BBL-leerlingen
  De vijf MBO-studenten zitten in het tweede jaar en werken vier dagen in de week bij een hoveniersbedrijf. De kans om een niet alledaagse tuin in het inspiratiepark te mogen aanleggen, was voor hen reden genoeg om zich vrijwillig aan te melden voor deze klus. „Je leert er heel veel van”, zegt Jurgen de Zeeuw, die normaliter aan de slag is bij Aspar Tuinaanleg. „En het is mooi om later te kunnen zeggen dat wij deze tuin hebben aangelegd in Appeltern’’, vult Jens de Ruiter aan, hij is als BBL-leerling bij Hoveniersbedrijf Koen Huisman aan de slag.

  Vrijdagmiddag 16 november wordt de tuin feestelijk geopend. Meer over het ontwerp en de aanleg leest u in Tuin en Landschap 24.

  Beplante wadi - Appeltern - Lentiz
  Jens de Ruiter (l.) en Jordi van Buren zetten de palen van het toekomstige paviljoen.

   

  Dit artikel verder lezen?

  Uw voordelen

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties