Home Hortipoint ’Ik hoor in Londen weinig over mogelijke importtarieven’

’Ik hoor in Londen weinig over mogelijke importtarieven’

0
’Ik hoor in Londen weinig over mogelijke importtarieven’

Als de voorlopige brexit-deal die de Britse premier Theresa May vorige week bereikte met EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier stand houdt, blijft het Verenigd Koninkrijk (VK) na de brexit voor onbepaalde tijd in een douane-unie met de EU. Gaat de deal uiteindelijk toch niet door, dan dreigen er hoge importheffingen te komen. De Nederlandse landbouwraad in Londen, Tim Heddema, houdt het hoofd echter koel. „Ik hoor in Londen weinig over mogelijke importtarieven.”

Het VK zal importtarieven gaan hanteren als een brexit-deal onverhoopt toch uitblijft. De hoogte daarvan zal gebaseerd zijn op afspraken die binnen de wereldhandelsorganisatie WTO zijn gemaakt. De WTO hanteert gemiddelde en maximumtarieven. Aan Heddema stelden we in dat kader de volgende vragen:

Zullen de Britten in de onderhavige situatie de maximale WTO-tarieven gaan hanteren?
„Daar is nog helemaal niets over duidelijk. Ik hoor in Londen ook weinig over mogelijke importheffingen. Het kan ook politiek zijn: nare scenario’s vermijden. Het VK zegt wel altijd dat het na de brexit een vrije en frictieloze handel met de EU wil behouden. Ook omdat het land Europese import nodig blijft hebben, zou het raar zijn als het VK maximale tarieven gaat hanteren. Het blijft dus nog allemaal spannend.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties