‘In Afrika hebben mensen niets om op terug te vallen’

  Olav Boenders is CEO van het Oegandese stekbedrijf Wagagai. Chrysant, begonia en poinsettia zijn de belangrijkste producten die vanuit het Afrikaanse land hun weg vinden naar Europa. Oeganda is in lockdown, maar de werkzaamheden op Wagagai gaan door. Corona moet niet te lang het economische leven blijven beheersen in Europa. „In Afrika hebben mensen niets om op terug te vallen.”

  Hoe is het met je? 

  „Het gaat naar omstandigheden goed. Ik zit in Nederland. Ik zou vorige week terug naar Oeganda zijn gegaan, maar dat kon niet meer. Oeganda zit in een lockdown vanwege het coronavirus. Passagiersvluchten zijn gestopt. Cargo vliegt nog.”

  Hoe erg teistert corona Oeganda?

  „Twee weken geleden werden de eerste gevallen gemeld. Het ging om mensen die uit Dubai kwamen. Ze zijn direct in quarantaine gegaan en mensen om hen heen ook. Ik heb respect voor hoe president Yoweri Museveni de crisis heeft aangepakt. Heel beheerst en kalm. Tot nu toe zijn er rond de 50 gevallen gemeld. Mensen rondom deze gevallen zijn ook getest, maar waren negatief. Tot nu toe heeft er geen explosie van coronabesmettingen plaatsgevonden. Het is opvallend hoe langzaam het gaat. In Nederland waren er heel snel grote aantallen; in Oeganda en ook in Kenia niet. Dat is verbazingwekkend. In Oeganda werken veel Chinezen aan de weg en in grote bouwprojecten, veel van hen zijn op en neer gevlogen met Chinees Nieuwjaar. Ik zou verwachten dat er via die weg al veel meer binnen zou zijn gekomen. Studies vertellen me dat het virus door het warme en vochtige klimaat niet overleeft. Misschien is er ook een correlatie met malaria. Veel Oegandezen hebben deze ziekte gehad en zijn wellicht minder vatbaar voor corona. Geen idee of dit zo is, maar het is een kleine reddingsboei waar ik mij in deze roerige tijden aan vasthoud.”

  Hoe is het op de farm van Wagagai?

  Lees hier meer in het digitale magazine van de Bloemisterij.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties