Insecten helpen op acht manieren

  Nieuwe studies over insectensterfte bevestigen wat de afgelopen jaren al duidelijk werd: het gaat slecht met de insecten wereldwijd. De maatregelen om insectensterfte tegen te gaan zijn grootschalig en ingrijpend, maar als individu kun je ook bijdragen om de insecten in je eigen omgeving te helpen. Dat schrijft de Vlinderstichting op Naturetoday naar aanleiding van een publicatie in PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

  Het wetenschappelijke tijdschrift publiceerde recent een themanummer over insecten. Hieruit blijkt dat er veel oorzaken zijn van de geconstateerde achteruitgang. Dat zijn bijvoorbeeld het intensieve landgebruik door verstedelijking en intensieve landbouw, maar ook klimaatverandering, verdroging en lichtvervuiling spelen een rol.

  insecten

  Op wereldschaal én individueel

  Om de insectensterfte tegen te gaan zijn dan ook grootschalige en ingrijpende maatregelen noodzakelijk. Het is van groot belang dat we die regelen op Europese en zelfs wereldschaal. Maar in een opiniestuk in het themanummer geven de auteurs aan dat ook ieder individu kan bijdragen om de insectenstand te bevorderen. Die maatregelen kunnen niet de gevolgen van de intensivering van het landschap en de klimaatverandering stoppen, maar de insecten in de directe omgeving zullen er zeker van profiteren. Als dat vervolgens op heel veel plekken gebeurt, zet het wel degelijk zoden aan de dijk. Ze geven acht voorbeelden van manieren om de insecten te helpen. Deze maatregelen zijn gericht op particulieren, maar ook hoveniers en groenvoorzieners kunnen ze toepassen.

  De 8 maatregelen

  1. Niet alles kortwieken en wegmaaien, maar ruimte bieden voor eitjes, rupsen, poppen en volwassen insecten. Het gazon waarop je zit kun je kort maaien, maar het deel eromheen kan mooi bloemrijk grasland worden.
  2. Streef naar veel inheemse planten, dus planten die hier thuishoren. De insecten die gespecialiseerd zijn zullen dat altijd zijn op planten die hier horen.
  3. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Dat klinkt logisch, maar u zult versteld staan over de omzet van de tuincentra wat betreft deze gifstoffen. Particulieren vormen een heel belangrijke gebruikersgroep van bestrijdingsmiddelen. Hoveniers kunnen hun klanten erop wijzen wat de gevolgen hiervan zijn.
  4. Beperk de lichtvervuiling. Zorg voor slimme verlichting die niet brandt als het niet nodig is.
  5. Beperk het gebruik van synthetische zepen bij het wassen van auto’s en de ramen. Veel daarvan spoelt weg en komt zo in het milieu terecht.
  6. Laat zien dat insecten niet alleen maar eng, vies en schadelijk zijn en dat er prima mee valt te leven; sterker nog, ze zijn prachtig en onmisbaar.
  7. Word ambassadeur voor insecten en hun bescherming.
  8. Word actief om je gemeente en andere beheerders meer aandacht te laten hebben voor insecten en een insectvriendelijk beheer. In het verlengde hiervan: stem in maart op een politieke partij die zich actief inzet voor insecten en biodiversiteit.

  In dit gratis boekje staan meer tips om insecten te helpen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties