IPM: Duitse IPD steunt bloemenexport ontwikkelingslanden

  Een Duitse overheidsinstantie die de import van bloemen uit ontwikkelingslanden haalt. Het was een van de blikvangers in de stand van BGI op IPM. De Deense kwekers toonden hun noviteiten in een speeddate met de pers.

  „Wij helpen kleine en middelgrote farms in ontwikkelingslanden om te exporteren naar Duitsland”, verklaart Andreas Gemählich van Import Promotion Desk (IPD). De overheidsinstantie is in vijf sectoren actief waaronder bloemen. „We staan op het punt om met de eerste Ecuadoraanse telers in zee te gaan in februari, maart.” Het gaat om telers die nu via grote telers exporteren. De gedachte is dat de support van de export de economie van de ontwikkelingslanden stimuleert.

  Op IFTF neemt IPD de eerste telers mee. Voordat IPD een keuze laat vallen op bedrijven, bezoekt ze eerst de farms. Gemählich: „Wij willen weten hoe de farms eruit zien, of het goede farms zijn en of ze kwaliteit leveren. We hebben een sterke partner in BGI.”

  Frankrijk is partnerland van IPM en dat wilde het weten. In twee hallen is er een Frankrijk- paviljoen. Morel viert dit jaar nog een feestje. De cyclamenveredelaar en vermeerderaar uit het Zuid-Franse Fréjus bestaat 100 jaar. Het bedrijf wordt geleid door de derde generatie. De vierde generatie Morel heeft zich al aangediend, vertelde Olivier Morel trots. Veredeling vindt nog altijd in Fréjus plaats. Glabal sales & marketing manager Guy Schertzer wijst op het gunstige klimaat, het vele licht en de droge lucht in Zuid-Frankrijk. Elk jaar komt Morel met noviteiten, dit jaar is dat de serie Metalis.

  De Denen hielden net als vorig jaar een speeddate voor de pers. De potplantentelers lieten daarin hun noviteiten zien. Een van de noviteiten was AirPack van Thoruplud. De potrozen en campanula worden in een gesloten hoes verpakt. De hoes is niet helemaal gesloten, er zitten luchtgaatjes in. De planten blijven zo zonder verzorging zes dagen lang goed dan in een regulieren verpakking. Het leidt tot minder ‘waste’. Kosten van AirPack? 30 cent duurder dan een gewone hoes.

  Nog een noviteit dan uit Denemarken. Begonia Rocking Umbrella van By Growers. Een 20 ha groot bedrijf dat kalanchoe, perkgoed en poinsettia teelt. Umbrella is een nieuwe hangbegonia, met kleine bloemen. Volgens By Growers een perfecte combinatie tussen groene en bloeiende planten. Niet nieuw maar wel anders is Begonia maculata. Het nieuw is dat ze vanuit zaad is opgekweekt.

  Een kijkje in 1A. Veel bedrijvigheid, onder meer door de demo’s van Floral Fundamentals. Ook aandacht voor Neuigkeiten. Dümmen Orange toonde een concept voor Coleus, Freaky Leaves, waarmee de vorm en kleuren van het blad worden benadrukt.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties