Kan de markt nieuwe prijsstijgingen wel aan?


  In aanloop naar de grote najaarsbeurzen buigen kwekers zich nog eens extra over de prijsvorming van hun product. Dat lijkt voor veel kwekers dit jaar toch een stuk lastiger dan andere jaren.

  Met de schaarste van dit voorjaar in hun achterhoofd én gestegen kosten is prijsstijging van tuinplanten onvermijdelijk. Maar hoe reageren afnemers daarop?

  Aan de ene kant heerst er volop optimisme naar aanleiding van de goede verkopen van de laatste anderhalf jaar. Aan de andere kant zijn er ook onzekerheden. De aanvoer zal volgens betrokkenen eerder toe- dan afnemen. En minstens zo belangrijk: wat gaan consumenten doen?

  Wat ontwikkelen de prijzen zich in aanloop naar de najaarsbeurzen? (Foto: Ron Barendse)

  Abrupt einde aan goede periode

  Lange tijd ging de verkoop van tuinplanten goed, maar aan die periode kwam eind juni een abrupt einde. Op de klokken van Royal FloraHolland draaiden sommige tuinplanten door en de gemiddelde prijs van tuinplanten (klok en directe handel) kwam in juli 17% lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Wat betekent dit voor de toekomstige prijsvorming?


  Eric Kessels, inkoper bij Arie Bouman Tuinplanten, heeft 95% van de nieuwe prijslijsten van kwekers binnen. Welk beeld ziet hij? En wat zien Taaf Rosbergen van Groen-Direkt, Richard Moerman van Van Dijk Flora en Vincent Groenwegen van Agora gebeuren qua prijsvorming?

  Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 17. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties