Kaskoeling bevalt in vernieuwde rozenkas

  Van der Drift Roses uit Kwintsheul heeft geïnvesteerd in kaskoeling om een betere kwaliteit rozen te kunnen leveren. De eerste ervaringen in cultivar Red Naomi!, jonge aanplant, zijn positief:  zwaardere bloemknoppen in de zomer en goede horizontale temperatuurverdeling

  Van der Drift rozen heeft een systeem waarbij gekoelde lucht via één verticale slurf per tralie boven het gewas kan worden uitgeblazen. Koeling is daar gewenst, want bij een gemiddeld lagere knoptemperatuur kan de teler dan ook in de zomer een zwaardere knop realiseren. Onderzoeker Marcel Raaphorst meldt op de site van Kas als Energiebron dat er vele tegengestelde belangen zijn waarmee moet worden gedeald. Zo kunnen door koeling de luchtramen dichter worden gehouden om CO2 binnen te houden, maar Van der Drift heeft ervaren dat luchtbeweging in de kas positief is voor de houdbaarheid. Daarom is voornamelijk windzijdig geventileerd. Dit geeft bij beperkte luchtuitwisseling de meeste luchtbeweging in de kas. Op sommige momenten is zo veel gekoeld dat zelfs bij de geopende luchtramen de kaslucht 8°C koeler bleef dan de buitenlucht.
  Verdamping
  Een ander tegengesteld belang is de afweging tussen het verlagen van de knoptemperatuur en het op peil houden van de verdamping. Door te koelen wordt energie uit de kas onttrokken, waardoor minder energie voor het gewas overblijft om te kunnen verdampen. De gemiddelde wateropname van het gewas bleef daardoor beperkt tot 1,6 l/m2/dag. 65% daarvan is weer als condensaat opgevangen in de luchtbehandelingskasten, waardoor de totale waterbehoefte tot een minimum kan worden beperkt. Om de verdamping te stimuleren en de substraattemperatuur op peil te houden is vrijwel continu een minimum buis aangehouden. De totale hoeveelheid warmte die via de buizen is ingezet (afkomstig uit aardwarmte), is echter lager dan de hoeveelheid warmte die via koeling is onttrokken.
  Temperatuurverschil
  In de gekoelde kas bij Van der Drift kan een zeer goede horizontale temperatuurverdeling worden gerealiseerd. Het gemiddelde temperatuurverschil tussen de sensoren bij het middenpad en bij de gevel was minder dan 0,5°C. Wel blijkt dat tijdens 100% koelvermogen de sensoren op een afstand van 1,5 meter van de uitblazende slurven, 0,4°C koeler zijn dan vier meter verderop. Dit is aan het gewas echter niet te zien.
  De verneveling en de deksproeiers zijn tot nu toe nauwelijks ingezet en ook is nog geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om buitenlucht aan te zuigen en te verwarmen. Als voldoende is geleerd van de inzet van koeling en het gewas meer volgroeid is, zullen deze middelen vaker worden benut.

  Kas in 2017 vernieuwd

  De 4 ha kas van Van der Drift Roses in Kwintsheul is in 2017 opgehoogd en vernieuwd, waardoor men sinds 2018 in staat is het kasklimaat boven de nieuwe aanplant volledig te beheersen met een airco. Hierdoor is het bedrijf minder afhankelijk van de weersomstandigheden. Afgelopen jaar is gekoeld jong gewas van cultivar Red Naomi! De nieuwe manier van telen is in een leerfase, waarbij onderzoek wordt verricht via het monitoringprogramma van het Innovatie- en actieprogramma Kas als Energiebron van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland. De onderzoekers werken bij Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties