Kennisoverdracht centraal op Vakbeurs Openbare ruimte

  De Vakbeurs Openbare ruimte trok dit jaar 6% meer bezoekers dan de vorige editie. Dat meldt beursorganisator ExpoProof. Op woensdag passeerden zo’n 3.300 bezoekers de toegang, op donderdag ruim 3.000. De opzet met ‘pleinen’ waar leveranciers samen diensten en producten aanbieden, valt in de smaak.

  De beurs had een iets groter oppervlak waarbij vooral veel ruimte was ingeruimd voor diverse pleinen die door leveranciers samen waren ingericht. Zo was er voor het tweede jaar Het Plein van diverse bedrijven op gebied van inrichting. Er was een Groene Stad ingericht waar partners van NL Greenlabel stonden rond een Kennisplein. Gekoppeld hieraan was een een Collegezaal waar lezingen rond groen, gezondheid, innovatie en wetenschap werden gehouden.

  Zo hield Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft, een betoog over natuurinclusief bouwen. Van den Dobbelsteen haalde als voorbeeld aan dat in België en Australië nieuwbouwwoningen verplicht wateropvang moeten bergen, terwijl we in Nederland zo snel mogelijk regenwater wegpompen. Volgens de hoogleraar moeten we bioklimatisch bouwen, waarbij voorbeelden uit warme landen worden gebruikt en bomen als natuurlijke airco’s worden ingezet.

  Groenspiratietour

  Vanaf het Kennisplein konden belangstellenden mee met de Groenspiratietour. Deze leidde langs tien standhouders die elk een pitch van twee minuten hielden over een nieuw product of een interessante ontwikkeling. Deelnemers kregen een audioset mee zodat alles via oortjes goed te volgen was.

  Ook nieuw dit jaar was het Plein Bordeaux. Hier stonden toepassingen centraal die gericht zijn op de stedelijke omgeving, daarbij rekening houdend met het opwarmende klimaat. Denk aan een klimaatbestendige inrichting van de buitenruimte, toepassing van insectvriendelijke bomen en planten en integrale groeiplaatsverbetering.

  Tot slot was er het Natuurspeelplein waar een natuurspeeltuin was aangelegd door diverse partijen, ontworpen door Suzanne van Ginneken en aangelegd door Soontiëns Hoveniers. Centraal in het ontwerp was een natuurlijke vijver, met veel beplanting, en rondom houten speelelementen en stapstenen.

  In 2019 vindt de beurs plaats op 2 en 3 oktober.

  Dit artikel verder lezen?

  Uw voordelen

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties