Kleine tuin kan ook nectarwalhalla zijn

  Hoe klein je tuin ook is, als je er de juiste planten neerzet, kunnen ze veel nectar leveren voor insecten. Dit blijkt uit Engels onderzoek.

  Zelfs op een balkon kun je een nectarwalhalla creëren, zoals hier in The Landform Balcony Garden op de Chelsea Flower Show van 2021. Rechts achterin een Heptacodium miconioides die in de herfst voor nectar zorgt. (Foto: Miranda Vrolijk)

  De Britten onderzochten hoeveel nectar stadstuinen produceren in de maanden maart tot en met oktober. Nectar is de brandstof voor vliegende bestuivers, hoe meer nectar, hoe meer ze kunnen vliegen. Dit verhoogt de kans op een succesvolle voortplanting.

  De onderzoekers namen in Bristol een kleine zestig tuinen onder de loep. Die tuinen varieerden in grootte. Maandelijks bekeken ze de bloemrijkdom van de tuinen en de hoeveelheid suiker die zij leverden. Hieruit bleek dat een grote tuin niet automatisch meer nectar levert. Veel belangrijker is wát er in de tuin staat. Een kleine tuin kan dus net zo waardevol zijn als een grote, of zelfs waardevoller.

  Bloemen met een open structuur

  Voor tuineigenaars die iets voor bestuivers willen doen, adviseren de onderzoekers onder meer om nectarrijke heesters aan te planten met opeenvolgende bloeiperiodes, én om in de late zomer en herfst voorrang te geven aan bloemen met een open structuur.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties