KNNV Delfland organiseert knipdag tegen bastaardsatijnrups

  KNNV Delfland organiseert een knipactie om de bastaardsatijnrups (Euproctis chrysorrhoea) in de duinen te bestrijden. De afgelopen jaren liepen de rupsen in de duinen bij Ter Heijde in juni massaal naar het strand. De sterk irriterende haren zorgden voor veel overlast bij de strandbezoekers.

  De soort overwintert als jonge rups, met meerdere bij elkaar in een taai gemeenschappelijk spinsel aan een tak. In het voorjaar worden de rupsen weer actief ze gaan ze vreten. Onder meer meidoorn, zomereik, berk, iep Cotoneaster en vruchtbomen staan op het menu. In de duinen is duindoorn favoriet. De rupsen verpoppen vervolgens in (gemeenschappelijke) cocons en de (nacht-) vlinders vliegen van mei tot augustus.

  Naar het strand
  Onder gunstige omstandigheden kan de rups zo veel voorkomen dat alle duindoorn in een gebied kaalgevreten wordt. Het is meer dan eens voorgekomen dat de rupsen vervolgens massaal het strand opgaan op zoek naar voedsel.

  Door de nesten weg te knippen kan de overlast in de vroege zomer worden teruggedrongen. De winternesten bevinden zich vaak aan het uiteinde van de takken zodat ze veel zon vangen. Hierdoor zijn ze ook goed te vinden voor de bestrijding.

  Enorme uitbraak
  Kenmerkend voor de bastaardsatijnvlinder is dat er eens in de zoveel jaar een enorme uitbraak plaatsvindt. In de jaren zeventig vormde de rups bijvoorbeeld een grote plaag in eiken in Noord-Brabant en Limburg. Na deze grote uitbraak bleef de populatie lang stabiel. De laatste jaren nemen de meldingen en de overlast weer toe, met name in duingebieden.

  De knipactie
  De knipactie van KNNV Delfland wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland. De KNNV adviseert nauwsluitende kleding en stevig schoeisel te dragen. Voor gereedschap en handschoenen wordt gezorgd. Voor meer informatie bel 06 – 33 00 17 42 of mail naar afdelingDelfland@knnv.nl.

   

   

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties