Kruisspin meest geteld bij nationale spinnentelling

  Evenals vorig jaar is ook dit jaar de kruisspin de meest getelde spin bij de nationale huis- en tuinspinnentelling. De tweede plaats was voor de grote trilspin, gevolgd door de gewone huisspin.

  Van de kruisspin zijn 1.493 exemplaren in 182 tuinen geteld. De grote trilspin werd op 123 adressen 697 keer geteld. De nummer drie is dit jaar de gewone huisspin, die met 162 exemplaren in 81 tuinen werd gevonden.

  Evenals vorig jaar is ook dit jaar de kruisspin de meest getelde spin. (Foto: Marlies Rotteveel)

  Spin van het jaar

  De spin van het jaar, de koffieboonspin, staat dit jaar op nummer veertien, een stuk hoger dan vorig jaar (nummer 20). Dit komt waarschijnlijk doordat er nu meer aandacht voor de spin was en mensen speciaal op zoek gingen naar de algemene, maar verborgen levende soort.

  In totaal zijn 52 soorten doorgegeven. Dit jaar was het gemiddelde aantal spinnen ongeveer 22 per teller. In 2017 en 2016 was dit getal 30 en in 2015 zelfs 40. Mogelijk dat door het droge weer meer spinnen zijn doodgegaan in de zomer, of dat ze een tijd in rust zijn gegaan en nu minder groot zijn en dus minder snel opvallen door tellers. Pas na vele jaren tellen kunnen dit soort effecten op spinnen geanalyseerd worden.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties