Kwekerij Ammerlaan Sosef heeft vertrouwen in de toekomst

  Als Groot-Brittannië je belangrijkste afzetmarkt is, dan is dit misschien niet het meest logische moment om uit te breiden. Toch hebben Gertjan Sosef en Jeffrey Ammerlaan onlangs deze beslissing genomen. De potplantenkwekers uit Honselersdijk hebben het volste vertrouwen in de toekomst. „Onze afzet in andere landen is in het laatste jaar gegroeid. En ook de Britten blijven plantjes kopen.”

   

  Snel doorlopen, dan blijf je niet vast zitten”, waarschuwt Jeffrey Ammerlaan, terwijl hij met grote stappen door de modder beent. Even stilstaan betekent tot de kuiten wegzakken in de kleffe bagger, die is opgespoten om het land te egaliseren. Op deze plek wordt volgend jaar 1,2 ha aan de bestaande potplantenkas van 2,8 ha gebouwd. Het is de hoofdlocatie. Het bedrijf heeft dichtbij nog een locatie meet 1,8 ha „Het is niet onze doelstelling om te groeien, maar het land van de buurman komt maar één keer te koop”, zegt zijn compagnon Gertjan Sosef.

  Lang getwijfeld over de nieuwbouw

  Toch hebben de kwekers lang getwijfeld of de nieuwbouw wel moest doorgaan. Groot-Brittannië is voor hen een belangrijke afzetmarkt – het bedrijf zit daar sterk in de foodretail – en het gedoe rond Brexit maakte het lastig om een gefundeerde keuze te maken. Maar onlangs hebben ze de knoop doorgehakt. „Er lijkt nu duidelijkheid te komen over brexit, en dan komt in de regel ook het vertrouwen.”

  Celosia Deep Purple, primula en cyclamen zijn de hoofdteelten van de potplantenkwekerij in Honselersdijk. Ambitie hebben de compagnons voldoende. Gertjan Sosef: „We willen de Cool Blue van de tuinbouw worden. Positiviteit en openheid uitstralen.”

   

  De gehele reportage bij kwekerij Ammerlaan Sosef leest u deze week in het eerste Vakblad van 2020. Online lezen (inlog verplicht) kan via deze link

  Gertjan Sosef (links) en Jeffrey Ammerlaan in de vette klei waar in 2020 hun nieuwe kas van 1,2 ha gebouwd gaat worden.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties