Land- en tuinbouw investeerde minder in energiebesparing

  De sector Land- en tuinbouw heeft 5% minder geïnvesteerd in maatregelen die energie besparen. Dit blijkt uit het EIA-jaarverslag 2018. Het totale aantal aanvragen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) steeg met 9,0% gestegen naar 19.359. Een totaal investeringsbedrag van 1,6 miljard is gemeld.

  In 2018 is het aantal aanvragen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) met 9,0% gestegen naar 19.359. Het grootste aantal aanvragen (4691) kwam van de groot- en detailhandel, gevolgd door landbouw, bosbouw en visserij (4375) en de industrie (3088). De industrie meldde het hoogste totale gemelde bedrag per investering in energiebesparing (464,9 miljoen euro). In de landbouw, bosbouw en visserij was dat 197,5 miljoen euro.

  Industrie en transportsectore investeerden fors

  Er is voor in totaal 1,6 miljard euro aan energiezuinige investeringen voor de EIA gemeld. In 2017 was dat 1,5 miljard euro. Het grotere investeringsbedrag komt vooral vanuit de (proces) industrie en de transportsector. Daar is ongeveer 30% meer in energiezuinige maatregelen en technieken geïnvesteerd dan het jaar daarvoor. Het aandeel duurzame energie is zelfs verdubbeld ten opzichte van 2017.

  Uit het EIA-jaarverslag 2018 blijkt dat alleen in de sectoren Gebouwde omgeving, Apparaten en Land- en tuinbouw de investeringen daalden, respectievelijk met 25, 18 en 5%.

  Porta Nova is blij dat met EIA-regeling

  Teler Leon Dukker van rozenkwekerij Porta Nova in Waddinxveen zegt in het jaarverslag dat fiscale regelingen als de EIA voor hun bedrijf erg belangrijk zijn. Ze steken hun nek uit met innovaties die zich nog wel moeten bewijzen en terugverdienen. Onlangs namen ze een nieuwe kas van 8,6 ha in gebruik. „ We zijn blij dat de overheid een deel van ons risico afdekt.” Voor het regelen van de EIA gebruikte Porta Nova een externe partij. „Ons accountantskantoor heeft een speciale adviseurstak voor subsidies. Zo’n EIA-aanvraag is niet altijd eenvoudig, maar met de juiste experts is het goed te doen.”

  Het  Jaarverslag Energie-investeringsaftrek (EIA) 2018 is te vinden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

  Ledbelichting was een van de investeringen

  Onderstaande lijst toont de energiebesparende investeringen die op de energielijst staan en met land- en tuinbouw gerelateerd zijn. Dus niet alleen energie besparing in tuinbouwkassen, ook investeringen voor akkerbouw, melkveebedrijven en pluimveestallen.

   

   

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties