Landschapsarchitect genomineerd voor Architect van het Jaar 2021

  Delva Landscape Architecture & Urbanism is genomineerd voor de titel Architect van het Jaar. Met de nominatie van het landschapsarchitectenbureau wil de jury een signaal afgeven over het belang van het vergroenen van onze stedelijke omgeving.

  De jury vindt dat het ontwerp van groen en water in onze stedelijke gebieden niet meer los kan worden gezien van het ontwerp van gebouwen. „Terwijl ons land verder verstedelijkt, willen we namelijk ook de natuurwaarde en biodiversiteit vergroten. Dat lukt alleen als de (her)ontwikkeling van nieuwe gebouwensembles samengaat met het versterken van de natuur. Juist in die complexe opgave schittert Delva Landscape Architecture & Urbanism door de bijzonder integrale benadering die het bureau hanteert.’’

  Referentiebeeld van het landschapspark op IJburg. (Illustratie: Delva Landscape Architecture & Urbanism)

  Een voorbeeld daarvan is het landschapspark dat het bureau voor het binnenwater van Strandeiland op IJburg in Amsterdam heeft ontworpen. Op het eiland zal gescheiden sanitatie plaatsvinden. Delva heeft voorgesteld om het grijze water te zuiveren in een landschapspark in het binnenwater tussen de eilanden. Daar hebben niet alleen de omwonenden baat bij, maar ook de planten en dieren.

  ’Groen onlosmakelijk verbonden met gebouwen’

  In haar rapport over Delva schrijft de jury verder dat ’ze zich realiseert dat ze met de nominatie van het bureau de grens opzoekt van wat er onder ’Architect van het Jaar’ geschaard kan worden, maar dat ze ook een signaal wil afgeven over het belang van het vergroenen van onze stedelijke omgeving. Dat is niet iets dat we ’erbij’ kunnen doen, maar iets dat in toenemende mate een onlosmakelijk onderdeel is van het ontwerp van gebouwen.’

  Voor de titel Architect van het Jaar 2021 zijn vijf nominaties aangewezen: Marc Koehler, Korth Tielens Architecten, Nanne de Ru, Afaina de Jong en Delva Landscape Architecture & Urbanism. Op www.architectenweb.nl vind je alle vijf de nominaties en kun je je stem uitbrengen. De nominatie met de meeste stemmen krijgt tijdens de prijsuitreiking in november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2021.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties