Veelzijdig bestuurder Leo van der Zon overleden

  Afgelopen nacht is Leo van der Zon (59) overleden in het LUMC in Leiden. De Voorhouter, o.a. bekend als voorzitter van Bloemencorso Bollenstreek en vanwege diverse managementfuncties in de sierteeltsector, was afgelopen weekeinde plotseling opgenomen in het ziekenhuis vanwege acute malaria.

  Van der Zon heeft de tropische ziekte waarschijnlijk opgelopen toen hij begin dit jaar op werkbezoek was in Oeganda. Hij bezocht daar o.a. de productielocatie van veredelingsbedrijf Floritec, het bedrijf waar hij sinds oktober 2017 algemeen directeur was. Van der Zon was zeer bekend met het veredelen en vermeerderen van siergewassen. Tussen 1990 en 2000 was hij zes jaar bedrijfsleider bij Dekker Chrysanten en vier jaar algemeen directeur bij Deliflor Chryanten.

  Als zoon van een bloembollenteler uit Voorhout, was hij in de Bollenstreek rond Lisse ook wel bekend als Mr. Bloemencorso. Sinds 2002 was Van der Zon voorzitter van Bloemencorso Bollenstreek. Zijn laatste tweet, op 25 januari j.l., ging ook over dit evenement: The hackaton @Inholland oa for @HETbloemencorso is going to begin. Gelet op het voorafgaande enthousiasme gaat het erg leuk (en zinnig) worden.

  Van der Zon was tevens voorzitter van de Omroep van de Bollenstreek (BO) en is ruim 8 jaar namens de VVD wethouder geweest in Teylingen. Bij Judovereniging Noordwijkerhout was hij 50 jaar betrokken, eerst als lid en uiteindelijk 35 jaar als voorzitter.

  Eigen managementbureau

  Sinds 2000 had Van der Zon zijn eigen bedrijf, Helios Management. Hier koppelde hij zijn kennis van de agrarische sector aan zijn opleidingen aan de Hogere Tuinbouwschool en een MBA Business bij Nyenrode. Hij was betrokken bij diverse CAO-onderhandelingen, en had vorige week nog vier afspraken over de vier cao’s waar hij bij betrokken was, stuurgroep Dierhouderij over de protocollaire afspraken, ondernemersgroep Glastuinbouw over modernisering en structuur, stuurgroep duurzame inzetbaarheid Bloembollengroothandel en de werkgroep seizoenarbeid. Zijn managementvaardigheden werden o.a. van 2002 tot 2012 ingezet als directeur van stichting VKC en van 2013 tot medio 2017 was Van der Zon directeur van Floricode.

  De aimabele Leo van der Zon was actief of social media, zowel zakelijk als prive. Zo werden belevenissen tijdens zijn wekelijkse rondje langs de Ringvaart van de Haarlemmermeer tot vorig weekend kenbaar gemaakt op Twitter. Op Facebook hield hij in de zomermaanden van 2017 uitgebreid het dagboek van zijn fietstocht dwars door de USA bij.

  Zaterdag 3 februari zou Van de Zon 60 zijn geworden. Hij was van plan dat met familie, vrienden en relaties te vieren in het Koetshuis van Landgoed Keukenhof in Lisse. Van der Zon laat een dochter, Inge, achter.

  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Rolf van Koppen Fotografie
  4 jaren geleden

  Familie, vrienden en kennissen gecondoleerd.
  Jammer dat de sector ook zo vroeg van hem afscheid moet nemen.

  Helma van der Louw
  4 jaren geleden

  Wat vreselijk. Familie, vrienden en kennissen gecondoleerd met dit grote verlies.

  Anneke van Diest
  Anneke van Diest
  4 jaren geleden

  Vreselijk nieuws maandagochtend, familie, vrienden en kennissen gecondoleerd met onbeschrijflijk grote verlies. Veel sterkte toegewenst