Locatus: spectaculaire daling winkelleegstand door afname panden

  Ondanks de maandenlange lockdown in de winter en alle andere problemen die corona voor de detailhandel de afgelopen twee jaar veroorzaakte is de leegstand in 2021 fors gedaald. Dit concludeert Locatus na een grootschalig onderzoek naar winkelleegstand.   Gemeten in aantal panden daalde de leegstand van 7,5% aan het begin van 2021 naar 6,8% aan het eind van het jaar. Begin 2021 stonden nog 16.335 panden leeg, aan het eind van 2021 waren dat er nog 14.579, een afname van 1.756 panden. 

  Bijzonder
  Gegeven de situatie in de afgelopen twee jaar is dat bijzonder, vindt Locatus. De detailhandel, horeca en cultuursector behoren tot zwaarst getroffen sectoren. Maandenlange sluitingen hebben een zware wissel getrokken op deze sectoren en doen dat nu nog steeds. ‘Natuurlijk bieden de steunmaatregelen voor veel ondernemers een (tijdelijke) reddingsboei, maar het gaat zeker niet goed in de retail. Een opbloeiende retailsector is dan ook zeker niet de verklaring voor een afnemende leegstand, integendeel’, aldus het retailonderzoeksbureau.

  Reden
  De reden dat de leegstand daalt is het feit dat in 2021 bijna tweeduizend panden uit de voorraad zijn onttrokken, een ongekend groot aantal. Het is niet altijd te achterhalen wat de nieuwe functie van een pand is, maar in de meeste gevallen zal dat een woning zijn, vermoedt Locatus. ‘Dat lijkt dan ook de voornaamste verklaring voor de afnemende leegstand: de overspannen woningmarkt.’  


  Bron: Locatus | Foto: Shutterstock

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties