LTO: ’Voorkom dat onzekerheid over brexit omslaat in chaos’

  Nu het Britse Lagerhuis tegen het terugtrekkingsakkoord tussen de EU en het VK heeft gestemd nemen volgens LTO Nederland de zorgen voor Nederlandse boeren en tuinders toe. De organisatie vreest voor een harde brexit. „We moeten voorkomen dat onzekerheid straks omslaat in chaos. Verse bloemen en groenten kun je niet een dag in een truck voor de grens laten staan. De handel met het VK moet kunnen doorgaan”, aldus voorzitter Marc Calon.

  Het heeft volgens Calon grote financiële gevolgen voor individuele boeren en tuinders als het VK van de ene op de andere dag praktisch onbereikbaar is. „De sector bereidt zich daarop voor, maar het kabinet moet ook klaar staan. Het mag niet zo zijn dat de impact van een harde brexit op de boeren en tuinders wordt afgewenteld. Dan gaan er ondernemers, veelal gezinsbedrijven, omvallen.”

  Vertraging aan grens voorkomen
  LTO roept de overheid daarom op alles op alles te zetten om vertraging aan de grens te minimaliseren als er onverhoopt een no deal-brexit komt. Dat vereist volgens de organisatie een forse fysieke inspanning van douane en keuringsdiensten. Om de handel zoveel mogelijk te faciliteren, pleit LTO voor vierentwintig uur per dag maximale bezetting.

  Foto: Shutterstock

  Voor sommige ondernemers zal de impact van een harde brexit volgens LTO zo groot zijn, dat steun noodzakelijk is. De organisatie vindt dat zij aanspraak moeten kunnen maken op de €651 miljoen die de overheid voor de komende vijf jaar heeft gereserveerd ter voorbereiding op een brexit.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties