Maas breekt lans voor groen schoolplein tijdens Dag van de Stad

  Groene schoolpleinen zorgen voor beter sociaal welzijn. Ook kunnen kinderen zich na een pauze op een groen schoolplein beter concentreren. Dat zei Jolanda Maas, onderzoeker aan de VU, tijdens de Dag van de Stad in Utrecht.

  Maas gaf maandag namens de VHG een lezing over het belang en de inrichting van groene schoolpleinen. Aan de hand van eerder verschenen wetenschappelijk onderzoek legde ze uit dat groen een interessant instrument is om een gezonde ontwikkeling van kinderen te bevorderen.

  Zo kan groen zorgen voor herstel van stress en aandachtsvermoeidheid en bevordert het de motorische ontwikkeling en de ontwikkeling van persoonlijke competenties als zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Daarnaast geeft groen mogelijkheden voor meer en anders bewegen en kan het gezond eten stimuleren.

  Vervolgonderzoek

  Meerdere onderzoeken naar de effecten van groene schoolpleinen laten zien dat groen kan zorgen voor beter sociaal welzijn en dat kinderen zich na de pauze beter kunnen concentreren.

  Momenteel werkt Maas samen met Janke Wesselius en de Hogeschool Leiden aan een vervolgonderzoek waarin over meerdere jaren de effecten van het vergroenen van schoolpleinen worden gemeten. De eerste resultaten van dit onderzoek verschijnen begin volgend jaar.

  Verlengstuk

  Maas pleit voor het gebruik van het groene schoolplein als verlengstuk van het klaslokaal. Naar de leer-kracht van groene schoolpleinen is de afgelopen jaren ook onderzoek gedaan. Dat leverde bruikbare informatie op voor basisschoolteams die het groene schoolplein als leeromgeving willen gebruiken. De informatie is gebundeld in een factsheet met diverse tips en bevindingen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties