Man stelt recreatiepark aansprakelijk voor letsel door eikenprocessierups

  Een 78-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht stelt recreatiepark ’t Hooge Holt in Gramsbergen aansprakelijk voor letsel en schade opgelopen door de eikenprocessierups. De man uit Zuid-Holland was op vakantie in het recreatiepark toen hij daar in aanraking kwam met de rupsen.

  Letselschadebureau JBL&G stelt namens de man de eigenaar van het park aansprakelijk voor het opgelopen letsel en een verpeste vakantie. Het is volgens het bureau de eerste letselschadezaak als gevolg van aanraking met de eikenprocessierups.

  De man zat in juni in ‘t Hooge Holt in Gramsbergen regelmatig op een bankje onder een eikenboom. Na een paar dagen kreeg hij last van ondraaglijke jeuk en huiduitslag. In de boom pal boven het bankje bleek een nest rupsen te zitten.

  Zorgplicht

  Volgens letselschadejurist Frederik Lieben van JBL&G heeft de eigenaar van een eikenboom een onderzoeks- en zorgplicht ten aanzien van de eventuele aanwezigheid van een eikenprocessierupsennest. „Gedurende de warme zomermaanden bestaat er een vergrote kans dat een nest aanwezig is. Bovendien komen oude nesten vaak terug. Een bomeneigenaar doet er verstandig aan regelmatig controles en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren aan de boom en zijn omgeving. In dit geval heeft de beheerder zelfs een bank geplaatst onder een eikenboom, wat tot een nog hogere zorgplicht had moeten leiden.”

  Waarschuwingsposters

  Een dag nadat de vakantieganger zijn aanvaring met het rupsennest had gemeld, werd het bewuste bankje bij de eikenboom omwikkeld met rood-wit lint, en werden er twee waarschuwingsposters opgehangen. Aan het eind van de week werd het gehele bankje verwijderd. „Te laat en te weinig”, noemt het slachtoffer deze maatregelen die vindt dat de beheerder de rupsen had moeten laten wegzuigen.

  Onbegonnen werk

  Recreatiepark ’t Hooge Holt noemt het schoonhouden van het park ‘onbegonnen werk’. Het management antwoordt de man in een briefje: „Wij willen het hiermee niet op u als gast afschuiven, maar men moet zelf ook oplettend zijn in natuurlijke omgevingen voor kwalijke insecten, planten en dieren, zoals ook voor teken, brandnetels, wespen, muggen, mieren, muizen, et cetera.”

  Aanbevelingen

  Het letselschadebureau verwijst echter naar de meest recente aanbevelingen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, het rapport van het Aanspreekpunt Eikenprocessierups uit 2011, waarin staat dat gemeenten, boom- en terreineigenaren, terreinbeheerders en wegbeheerders verplicht zijn de bestrijding van de eikenprocessierups zelf actief ter hand te nemen om schade en dus mogelijke aansprakelijkstelling te voorkomen.

  Lieben: „De gemeente heeft het park ingelicht over de rupsen, ze weten dat er eiken staan waar de rups zich graag in nestelt, en toch hebben ze nagelaten zelf onderzoek te verrichten en de rupsen structureel te bestrijden. In deze zaak zijn zelfs pas maatregelen genomen, nadat het gevaar zich al had verwezenlijkt, en pas nadat onze cliënt letselschade had opgelopen.”

  Foto: Silvia Hellingman

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties