Meer afzet groenten- en kruidenplanten in coronatijd

  In de coronatijd groeide de aandacht voor de tuin én het zelf verbouwen van groenten- en kruiden. Om die reden nam de afzet van groenten- en kruidenplanten een hoge vlucht, merkte Voorne’s plantenkwekerij en KG Plant. „Dit seizoen hebben we tot nu toe super gedraaid. De handel werd maar niet moe”, aldus Peter Vrij (eigenaar Voorne’s plantenkwekerij).

  Vrij nam het bedrijf over van zijn ouders, die in de jaren zestig een groentekwekerij opstartten vlakbij de duinen van Rockanje. „Toen waren hier nog diverse tuinders te vinden.” Van oorsprong levert Voorne’s plantenkwekerij groentenplanten voor de professionele tuinbouw. Samen met KG Plant ging het zich richten op de groenten- en kruidenteelt voor de hobbytuinders. Voorne’s plantenkwekerij kweekt de planten op en KG Plant neemt de verkoop voor haar rekening.

  Meer interesse van de consument
  KG Plant levert een totaalconcept van biologisch geteelde groente- en kruidenplanten, voornamelijk aan tuincentra in Nederland. In volume is de verdeling 25 procent kruidenplanten en 75 procent groenten. Via de tuincentra vinden de planten hun weg naar hobbytuinders in heel Nederland. De afzet van de planten verloopt grotendeels via directe verkoop. Slechts vijf procent wordt via FloraHolland verkocht. Leen Mallegrom, manager KG Plant: „Export is voor ons te verwaarlozen, wij richten ons vooral op de Nederlandse markt.” Die markt heeft Vrij de laatste jaren zien groeien. „Er is meer interesse van de consument. Zeker in deze corona-tijd waarin meer mensen thuis zijn gaan werken, en het thuis gezellig willen maken met een moestuintje. Het is natuurlijk afwachten of de consument in 2021 ook weer zo denkt. Waar we heel blij mee waren, is dat de tuincentra tijdens de lockdown open mochten blijven. Als dat niet zo was geweest, dan hadden we er nu heel anders bijgezeten.”

  Leen Mallegrom, manager KG Plant: “We zijn wel wat kleinere klanten kwijtgeraakt omdat biologische opkweek duurder is dan traditionele opkweek.”

  Dit verhaal stond in Vakblad voor de Bloemisterij (week 27). Wil je het hele verhaal digitaal lezen: klik hier (alleen voor digitale abonnees!).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties