Michiel de Haan: Wat doet je eigen gedrag met Moeder Aarde?

  In 2006 werd ik als directeur van elektronicaketen BCC uitgenodigd voor de première van An Inconvenient Truth. De film van Al Gore over klimaatverandering maakte op mij een enorme indruk. En op vele andere ’bobo’s’ die daarna met mij naar een speech van Al Gore mochten luisteren over de ’ongemakkelijke waarheid’ van klimaatverandering.

  Het ongemakkelijke zit natuurlijk in het moment dat je je realiseert wat je eigen gedrag doet met Moeder Aarde. En je het eigenlijk niet kunt maken om je gedrag niet aan te passen. Het makkelijkst is natuurlijk de waarheid te ontkennen. De lobby van onder meer de olie-industrie heeft ons nog lang zand in de ogen gestrooid. Maar anno 2018 kunnen we het niet meer ontkennen. We moeten aan de bak!

  Een dag na de film heb ik mijn 1.500 BCC collega’s uitgenodigd de film te bekijken. Met mooie MVO-initiatieven als gevolg, maar met verhalen uit de oude doos ga ik jullie niet vermoeien. Wel een tip: kijk de film op YouTube.

  Onze branche heeft een prachtig verhaal. Dat vertellen we graag: planten nemen CO2 op, verfraaien ons huis en onze tuin en stimuleren welzijn en gezondheid. De pay off van Royal Lemkes is: Let’s Plantify the Future. Het woord Plantify bestond niet, dus konden we hier zelf betekenis aan geven: met planten het leven van mensen, de business van onze partners en de wereld om ons heen een beetje mooier maken.

  Maar ook over onze sector valt ’een ongemakkelijke waarheid’ te vertellen. Want het kan dat bij de productie van die prachtige planten CO2 de lucht in wordt geblazen en ook nog middelen noodzakelijk zijn die niet gunstig zijn voor de biodiversiteit. Ook wordt in een plastic potje gekweekt en in een plastic tree en hoes verpakt. Wordt de trolley in folie gewikkeld. Waar al dat plastic blijft, is niet 100% helder. Vervolgens wordt er bij het transport tussen kweker en winkel ook een behoorlijk hoeveelheid CO2 en fijnstoffen gegenereerd en bereikt een deel van de planten niet levend de consument.

  Gelukkig hebben we als branche steeds meer bewustzijn op deze ’ongemakkelijke waarheid’ en zijn er prachtige initiatieven. Maar we hebben een lange weg te gaan. Dat vraagt leiderschap en samenwerking. Van mij en van u. Zodat we Moeder Aarde mooi achter kunnen laten voor onze kinderen en kleinkinderen.

  Goede zomer gewenst!

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Johan
  Johan
  3 jaren geleden

  Veel van wat Al Gore voorspelde is helemaal niet uitgekomen, dus om dit als aansporing te gebruiken om je beleid op te baseren, lijkt me niet verstandig.