Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups door inwoners Wapserveen

  Om te voorkomen dat de eikenprocessierups verder oprukt, komen inwoners van het Drentse Wapserveen dit najaar in actie. Langs een weg van 800 meter waarlangs eikenbomen staan gaan in totaal 2300 vaste planten de grond in.

  De planten zijn bedoeld om insecten te lokken waarvan bekend is dat ze een natuurlijke bestrijder vormen van de eikenprocessierups. Het gaat met name om sluipwespen die eitjes van de rupsensoort eten. Ook wordt ingezet op het aantrekken van insectensoorten die voedsel vormen voor koolmezen. De koolmees eet ook eikenprocessierupsen.

  Nils van Ligten, een in Wapserveen gevestigde ecologisch hovenier, geeft leiding aan het project. Er gaan 29 verschillende soorten planten de grond in variërend van fluitenkruid en pinksterbloem tot knopig helmkruid, vertakte leeuwentand en blauwe knoop. Kinderen van een basisschool gaan nestkastjes maken en ophangen, die ook bedoeld zijn voor de mezen. Daarnaast worden er 4 vleermuiskasten getimmerd. Silvia Hellingman, van Hellingman Biocontrole Onderzoek en Advies, onderzoekt de komende 3 jaar of de maatregelen effectief zijn.

  Bron: Dagblad van het Noorden

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties