Hortipoint Nieuwe CEO moet bollenbedrijf Van den Bos uit crisis helpen

  Nieuwe CEO moet bollenbedrijf Van den Bos uit crisis helpen

  0

  Van den Bos Holding, met Van den Bos Flowerbulbs als grootste dochtermaatschappij, heeft Robert Piek aangesteld als tijdelijke opvolger van CEO Hans Kleijwegt. De crisis in de export van leliebollen noopt het bedrijf tot maatregelen die Piek moet leiden.

  De handel in leliebollen staat sinds 2018 onder druk. Door de coronacrisis is de marktsituatie wereldwijd verder verslechterd. „En kort voor de crisis uitbrak, op 1 maart, was de traditionele datum waarop alle ingekochte bollen betaald moeten worden. Onze cellen liggen vol met voorraad die voor 95% op order verkocht is, maar wat gaat dat brengen? We moeten de tering naar de nering zetten. In overleg met directie en aandeelhouders is besloten dat ik dat traject niet ga leiden. Dat gaat Robert Piek als ad interim CEO doen”, legt Hans Kleijwegt (56) uit.

  Alle hens aan dek
  De komende tijd wordt duidelijk welke maatregelen genomen gaan worden. Kleijwegt: „Van den Bos zal zich moeten aanpassen naar de nieuwe marktrealiteit die door Corona is ontstaan. Het is nu alle hens aan dek. Gelukkig gaat het met de handel in knollen van freesia en calla beter dan bij de lelies. Maar lelie is goed voor 65-70% van de ongeveer €65 miljoen die we als holding jaarlijks omzetten. De lelie-export zit door de coronacrisis behoorlijk op slot.”

  Aanblijven als adviseur
  Kleijwegt blijft als adviseur betrokken bij het bedrijf waar hij de afgelopen 33 jaar werkte, waarvan 26 jaar als directeur. Hij blijft tevens voor 40% aandeelhouder van Van den Bos Holding, waarvan dochter Van den Bos Flowerbulbs het grootste en bekendste onderdeel is. In 2017 kocht investeringsmaatschappij Foreman Capital een meerderheidsbelang van 60%. Een voorwaarde van de deal was toen dat Kleiwegt nog tenminste 5 jaar directeur bleef.

  Multinational
  Het bollenbedrijf uit Honselersdijk houdt zich bezig met de preparatie, bewaring en verkoop van leliebollen en knollen van calla en freesia. Onder de Van den Bos Holding vallen naast Van den Bos Flowerbulbs in Honselersdijk, ook de handelsvestigingen van het bedrijf in het buitenland, Van den Bos Freshpartners en het bollenteeltbedrijf Southern Bulbs (300 ha) in Chili. Er werken wereldwijd 122 mensen in vaste dienst bij de holding, waarvan 62 in het buitenland en 60 in Nederland.

  Voormalig CEO Hans Kleijwegt blijft als adviseur betrokken bij Van den Bos waar hij de afgelopen 33 jaar werkte, waarvan 26 jaar als directeur.
  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar