Nieuwe kabinet deze week gepresenteerd

  Deze week kan het nieuwe kabinet Rutte III eindelijk worden gepresenteerd op het bordes bij de koning. Wat zijn de belangrijkste zaken voor de groensector?

  Zoals gebruikelijk zongen de laatste weken diverse namen rond bij de formatie van kandidaat ministers. Donderdag worden de nieuwe bewindspersonen eindelijk officieel gepresenteerd.

  Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

  Meest opvallende post voor de groensector is de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze wordt ingevuld door Carola Schouten van de ChristenUnie. Het ministerie en de ministerspost verdwenen onder eerdere kabinetten, maar het departement wordt nu weer in ere hersteld.

  Economische Zaken en Klimaat

  Uit het regeerakkoord bleek al dat klimaat een speerpunt wordt van het nieuwe kabinet. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat er een klimaatminister in het kabinet komt. VVD’er Eric Wiebes, nu nog staatssecretaris van Financiën, wordt minister van Economische Zaken en Klimaat. CDA’er Mona Keijzer wordt staatssecretaris.

  Infrastructuur en Waterstaat

  Opvallend is dat ‘milieu’ als post verdwijnt in het nieuwe kabinet. Het oude ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt omgedoopt in het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Minister wordt VVD’er Cora van Nieuwenhuizen, staatssecretaris wordt D66’er Stientje van Veldhoven.

  Onderwijs

  Zoals eerder gemeld gaat het groene onderwijs van Economische Zaken naar Onderwijs. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wordt D66’er Ingrid van Engelshoven, Arie Slob van de ChristenUnie wordt minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties