Hortipoint Nieuwste bomenboek geeft data over klimaateffecten

  Nieuwste bomenboek geeft data over klimaateffecten

  2

  Italiaanse kwekers hebben een bomenboek samengesteld met per soort specifieke data over CO2-opname, fijnstofafvang, wateropvang en energiebesparing.

  Het bomenboek ’Manuale degli Alberi’/’Tree Manual’ is geschreven door de eigenaren van het Italiaanse laanbomenbedrijf Lambo, Giuseppe Bozzetti en Maurizio Lapponi. Lapponi was voorheen tevens president van de European Nurserystock Association.

  Giuseppe Bozzetti (links) en Maurizio Lapponi (rechts), eigenaren van Lambo in Mantova. Foto: Arno Engels

  De teksten in het boek zijn in het Italiaans en het Engels, maar de inhoud bestaat grotendeels uit internationaal bekende namen van bomen (van Acer buergerianum tot Zelkova serrata ’Green Vase’), foto’s en icoontjes.

  Waarde ook uitgedrukt in euro’s

  Meest opmerkelijke aan het boek is dat bij diverse icoontjes data zijn vermeld over klimaateffecten: hoeveel ton CO2 neemt de specifieke boom in één jaar op, hoeveel kilo fijnstof, hoeveel liter ’stormwater’ (veel neerslag of gesmolten sneeuw die stedelijk gebied in korte tijd krijgt te verwerken) en hoeveel kilowattuur (kWh) je aan energie bespaart. Bovendien is de waarde van al die opnamen en besparingen ook in euro’s uitgedrukt.

  Gebaseerd op gegevens New York

  Bozzetti en Lapponi hebben alle cijfers gebaseerd op gegevens van de Amerikaanse stad New York, die reeds de waarde van al het stedelijk groen becijfert en hierop ook nieuwe aanplant baseert. De jaarlijkse CO2-opname is gebaseerd op Engels onderzoek, wat al in 1988 is uitgevoerd met vijf jaar oude bomen.

  Verder hebben de Italiaanse kwekers bestaande naslagwerken uit verschillende landen, binnen en buiten Europa, geraadpleegd. Daaronder een Nederlands naslagwerk, ’Van den Berk over Bomen’.

  ’Nodig vanwege impact klimaatverandering’

  „Was er echt een nieuw handboek over bomen nodig?”, vraagt de Italiaanse president van tuin- en landschapsvoorzieners Roberto Diolaiti zich af in het voorwoord van het nieuwe boek. „Ja”, schrijft hij waarna hij verwijst naar de impact van klimaatverandering. „Het is de laatste jaren steeds belangrijker geworden om een aanplant niet alleen te baseren op dendrologische eigenschappen, maar zeker ook op de effecten van individuele soorten op het klimaat.”

  Het 280 pagina’s tellende handboek kost €15 en is verkrijgbaar via Lambo.

   

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  2
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  1 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  2 Comment authors
  MariekeMichiel Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Michiel
  Gast
  Michiel

  Beste Arno, ik heb interesse in het boek maar ik kan deze niet vinden via de link in je artikel…ook een Italiaanse collega komt er niet uit. Heeft het boek een ISBN nummer? Of kan je met laten weten waar jij het boek besteld hebt?

  Marieke
  Gast
  Marieke

  Ik heb een mailtje gestuurd, boek is inmiddels onderweg.